Tači: Skupština Kosova ratifikovaće sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom

Tači je ocjenio da je dijalog kreirao pozitivnu situaciju u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi u procesu sprovođenja svih postignutih sporazuma i da je potrebno da se stvari odvijaju brže, efikasnije i dinamičnije
11 komentar(a)
Hašim Tači, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2016. 12:56h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da Skupština Kosova neće spriječiti evroatlantsku budućnost zbog političkih interesa i da će ratifikovati sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da "evropska budućnost mora da prevlada svaki segment ili prioritet dnevne politike".

Govoreći o odnosima Kosova i Srbije, on je zatražio da proces razgovora pređe u novu fazu finalizacije, koju će garantovati Evropska unija (EU), SAD i NATO.

Tači je ocjenio da je dijalog kreirao pozitivnu situaciju u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi u procesu sprovođenja svih postignutih sporazuma i da je potrebno da se stvari odvijaju brže, efikasnije i dinamičnije.

"Mislim da je došlo vrijeme da rukovodstvo Kosova i Srbije, pod inicijativom EU uz podršku SAD, otvore novo poglavlje u odnosima Kosova i Srbije, jednim širim afirmativnim sporazumom u smislu političkog okvira. Taj sporazum bi doveo do konačne normalizacije odnosa, boljeg susjedstva, i pomirenja naroda", kazao je Tači.

Prema njegovim rečima, tako nešto bi podrazumjevalo i zajednički rad na borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, krijumčarenja, fundamentalizma, radikalizma, borbe protiv terorizma.

Pored toga, Tači je naveo da je veoma važno da se okonča i proces povratka raseljenih kao i razjašnjavanja sudbine nestalih.

Bonus video: