U Bugarskoj sastanak RC C o regionalnoj saradnji

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se taj dio Evrope transformiše u region stabilnosti, bezbjednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje
0 komentar(a)
Savjet za regionalnu saradnju Bugarska, Foto: Twitter.com/rccint
Savjet za regionalnu saradnju Bugarska, Foto: Twitter.com/rccint
Ažurirano: 31.05.2016. 07:38h

U Bugarskoj se danas održava godišnji sastanak Savjeta za regionalnu saradnju (RC C), a kasnije i odvojeni sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Jedna od glavnih tema razgovora biće regionalna saradnja kao faktor stabilnosti i ekonomskog razvoja u Jugoistočnoj Evropi.

Na sastanku RC C učestvuju predstavnici Savjeta, kao i regionalnih organizacija i inicijativa koje su uključene u regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi, a biće predstavljena nova trogodišnja strategija i program rada te organizacije.

Na skupu će govoriti ministar spoljnih poslova Bugarske i predsjedavajući Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi Daniel Mitov, te generalni sekretar RC C Goran Svilanović, koji zajedno predsjedavaju sastankom.

U Pravetsu će kasnije danas biti održan i sastanak ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kom bi trebalo da budu odobreni nova strategija i program rada RC C, kao i godišnji izvještaj te ogranizacije.

Iz Savjeta za regionalnu saradnju poručuju da su u strategiji i trogodišnjem programu rada od 2017. do 2019. predstavljeni vizija i aktivnosti za taj period.

Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) pokrenut je 1996. godine sa ciljem da se taj dio Evrope transformiše u region stabilnosti, bezbjednosti i saradnje u skladu sa evropskim integracionim tokovima, a kroz unapređenje međusobnog dijaloga i saradnje.

Članice SEECP-a su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

Bonus video: