Makedonija: Nedovoljno potpisa da se glasa o nepovjerenju Ivanovu

Da bi se u parlamentu izglasalo nepovjerenje Ivanovu potrebna je dvotrećinska većina od 82 poslanika. Makedonski mediji navode da s obzirom na to da vladajuća VMRO-DPMNE, kojoj je naklonjen Ivanov, ima 59 poslanika, gotovo je nevjerovatno da će ta većina biti postignuta
0 komentar(a)
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
Đorđe Ivanov, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.05.2016. 10:34h

Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu, zbog odluke o aboliciji 56 državnih i partijskih funkcionera umiješanih u aferu "Prisluškivanje", stigao je u parlament, sa nešto više od 50 potpisa što nije dovoljno i za glasanje o nepovjerenju šefu države.

Da bi se u parlamentu izglasalo nepovjerenje Ivanovu potrebna je dvotrećinska većina od 82 poslanika. Makedonski mediji navode da s obzirom na to da vladajuća VMRO-DPMNE, kojoj je naklonjen Ivanov, ima 59 poslanika, gotovo je nevjerovatno da će ta većina biti postignuta.

Međutim, postojanje inicijative obavezuje Ivanova da poslanicima da odgovor tako što će se lično pojaviti na sjednici parlamenta.

Inicijativu su potpisali poslanici najuticajnije opozicione SDSM Zorana Zaeva i albanske političke partije Demokratske unije za integracije (DUI) Alija Ahmetija.

Inače, Ivanov se u svom posljednjem intervjuu njemačkom "Frankfurter algemajne cajtungu" otvoreno stavio na stranu vladajuće VMRO, pišu makedonski mediji.

Govoreći o razlozima za duboku političku krizu u zemlji, Ivanov je rekao da je trenutna atmosfera sukoba stvorena zbog rada Specijalnog tužilaštva koje selektivno krivično goni samo ljude iz vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Ova izjava Ivanova je, kako se ocjenjuje, dodatno produbila krizu u Makedoniji i izazvala nove podjele građana.

Zbog ovakve izjave stranim medijima, Demokratski savez je Ivanova nazvao "drvenim advokatom" vladajuće stranke koji ne samo da otvoreno negira sporazum iz Pržna, već i povećava tenzije.

Demokratski savez, naime, smatra da, zbog "subverzivnog djelovanja" predsjednika protiv države, Ivanov ne zaslužuje da ostane na poziciji predsjednika Republike i treba odmah da podnese ostavku.

Albanska DUI je takođe tražila da Ivanov povuče spornu izjavu, ali i odluku o amnestiji, što je ponovnim aktiviranjem parlamenta moguće.

DUI traži da se Ivanov ponaša državnički.

Gruevski: Propao pokušaj SDSM da utiče na javno mnjenje

Lider vladajuće makedonske partije VMRO-DPMNE Nikola Gruevski tvrdi da je propao pokušaj opozicione stranke SDSM da utiče na javno mnjenje objavljivanjem snimljenih razgovora i da se SDSM suočava sa teškim izbornim porazom zbog čega se povukla iz dogovora o održavanju izbora.

Bivši premijer kaže i da se VMRO-DPMNE suočava sa dvijema opozicionim grupama - jednom zvaničnom, a to je SDSM, i jednom nezvaničnom, a to je mreža nevladinih organizacija američkog milijardera Džordža Soroša, prenosi agencija MIA.

Gruevski, u intervjuu za sajt Telegraf, navodi da je lider SDSM Zoran Zaev doveo u škripac zemlju i sebe samog i sada se nada pomoći spoljnih podržavalaca, prije svega koristeći Kancelariju specijalnog tužioca koja je uspostavljena u svrhu istrage o aferi prisluškivanja.

"Zaev vrlo dobro zna u kakav je haos doveo zemlju i sebe samog. Nada se da će mu oni koji su ga dovde doveli sada pomoći da se iz toga izvuče. I zna da ne samo što stranci VMRO-DPMNE nije došao kraj, već da će on, ako izađe na izbore, kao političar doživjeti krah", rekao je Gruevski.

Sada kada su izbori otkazani, dodao je bivši premijer, Zaev kupuje vrijeme kako bi dodatno spletkario i manipulisao.

Gruevski kaže i da VMRO-DPMNE nastavlja da podržava Kancelariju specijalnog tužioca kao instituciju i nezavisno tijelo koje će u potpunosti istražiti pitanja koja je, kako navodi, Zaev pokušao da pogrešno predstavi prošle godine.

Gruevski nije želio da precizira koje su to spoljne strane koje podržavaju Zaeva, ali je, govoreći o protestima koje je SDSM organizovala proteklog mjeseca, rekao da većinu nevladinih grupa koje su organizovale proteste finansira Soroševa mreža organizacija.

"Obuku mladih aktivista sprovode organizatori iz Soroševe grupe, čiji je cilj regrutovanje mladih i perspektivnih ljudi novcem i besplatnim putovanjima", zaključio je lider vladajuće makedonske partije.

Bonus video: