Nikolić povjerio Vučiću mandat za sastav vlade

Poslije današnjih konsultacija o formiranju nove vlade s predstavnicima 11 stranka i koalicija koje imaju poslanike u Skupštini Srbije, predsjednik Srbije je ocijenio da su sve stranke pokazale poštovanje prema funkciji predsjednika države
6 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.05.2016. 14:46h

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povjerio je danas mandat za sastav nove vlade predsjedniku Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću.

"Obavještavam da sam odlučio da mandat za sastav nove vlade povjerim Vučiću kao nosiocu liste "Srbija pobjeđuje" jer me uvjerio da ima većinu za parlament i dužan sam kao predsjednik to da uradim", rekao je Nikolić novinarima u Predsjedništvu Srbije.

On je naveo da će o tome da je Vučić dobio mandat izvjestiti Skupštinu Srbije čim ona bude konstituisana.

Poslije današnjih konsultacija o formiranju nove vlade s predstavnicima 11 stranka i koalicija koje imaju poslanike u Skupštini Srbije, predsjednik Srbije je ocijenio da su sve stranke pokazale poštovanje prema funkciji predsjednika države.

"Samo je Vučić izložio program o tome kako misli da se ponaša vlada, koje prioritete da ispunjava", rekao je Nikolić.

On je ocijenio da će buduća vlada morati da ponese teret u vrijeme kada je lakše biti u opoziciji.

Upitan da pojasni na koji "teret" misli, Nikolić je kazao da će nova vlada biti formirana u vrijeme kada je Evropska unija opterećena migrantskom i ekonomskom krizom, kada uticaj ultradesničarskih stranaka u Evropi raste i da u takvim okolnostima treba privući investitore u Srbiju i ojačati poljoprivredu.

"Ja želim uspjeh vladi Srbije. Onaj ko ne želi uspjeh ove ili neke druge vlade Srbije, želi svakom građaninu loše. Neka jednog dana pobijedi vlada koja će biti bolja od ove", rekao je Nikolić.

On je dodao da je s predstavnicima stranaka razgovarao o mnogim problemima, jer je "svakoga tištilo nešto, osim jedne stranke koja je došla da njega tišti"

Lista Srpske napredne stranke na vanrednim izborima 24. aprila osvojila 131 od 250 mjesta u parlamentu.

Poslednji rok za konstituisanje Skupštine Srbije je 4. jun, kada počinje da teče rok od tri mjeseca za formiranje nove vlade.

Bonus video: