"Izbori u Makedoniji da se održe u skladu s međunarodnim standardima"

Iz njemačkog ministarstva dodaju da je takođe bitno da se pod hitno ukine amnestija, kojom je krajem aprila veći broj političara oslobođen odgovornosti
1 komentar(a)
Njemačka, Foto: Shutterstock
Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.05.2016. 14:44h

Pozdravljamo odluku makedonskog parlamenta da opet odloži parlametarne izbore, do sada planirane za 5. jun, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Parlament Makedonije juče je odložio na neodređeno vrijeme vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, za koje je izbornu listu podnijela jedino vladajuća VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

"To otvara šansu za partije da još u posljednjem momentu preokrenu zabrinjavajući razvoj posljednjih mjeseci i da zemlju vrate na evropski put. Odlaganje izbora mora biti praćeno vjerodostojnim procesom reformi. Partije su pod odgovornošću da se ovog puta pobrinu da stvore neophodne uslove da izbori budu održani u skladu sa međunardonim standardima", navodi se u saopštenju.

Iz njemačkog ministarstva dodaju da je takođe bitno da se pod hitno ukine amnestija, kojom je krajem aprila veći broj političara oslobođen odgovornosti.

"Da bi makedosnko stanovništvo povratilo povjerenje u demokratske institucije zemlje, optužbe za zloupotrebu moći moraju biti obrađene. Specijalni državni tužilac mora slobodno i bez smetnji da obavi svoj posao. Njemački specijalni izaslanik, ambasador Hajndl, od danas vodi razgovore sa partijama u Skoplju, da bi partije u uskoj saradnji sa Evropskom komisijom i Sjedinjenim Američkim Državama podržao na tom putu", piše u saopštenju njemačkog ministarstva.

Bonus video: