KONSTATOVANE OSTAVKE MINISTARA IZ SDSM

Makedonija: Neće se glasati 5. maja, izbori odloženi na neodređeno vrijeme

Predsjednik Vlade Emil Dimitrijev, koji je danas dostavio njihove ostavke koje su podnijeli zbog odluke o samoraspuštanju parlamenta, objasnio je da to radi jer su odlaganjem izbora nastali novi uslovi
2 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2016. 18:23h

Parlament Makedonije danas je odložio na neodređeno vrijeme vanredne parlamentarne izbore koji su bili zakazani za 5. jun, za koje je izbornu listu podnijela jedino vladajuća VMRO DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Sjednici koja je sazvana, nakon što je jutros Ustavni sud poništio odluku o samoraspuštanju skupštine i zaustavio sprovođenje izbornih aktivnost, nijesu prisustvovali poslanici albanske stranke DPA.

Predsjednik DPA Menduh Tači je prije sjednice parlamenta izjavio da iza odluke Ustavnog suda, koja je omogućila sazivanje skupštine, stoji dogovor VMRO DPMNE i DUI da se vrati stara vlada te koalicije i istakao da nikad u političkoj karijeri nije imao veće gađenje.

Na početku sjednice predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski je konstatovao ostavke ministra unutrašnjih polsova Olivera Spasovskog i ministra za rad i socijalnu politiku Frosine Toševski-Remenske iz opozicione SDSM, koji su na ta mjesta postavljeni po Dogovru iz Pržina.

Predsjednik Vlade Emil Dimitrijev, koji je danas dostavio njihove ostavke koje su podnijeli zbog odluke o samoraspuštanju parlamenta, objasnio je da to radi jer su odlaganjem izbora nastali novi uslovi.

Poslanici dvije vladajuče stranke su glasali za njegov predlog da se na mjesta ministra policije i rada i socijalne politike vrate kadrovi VMRO DPMNE Mitko Čakov i Dime Spasov.

Šef Poslaničke grupe opzicione SDSM Goran Sugareski je ocijenio da takvom odlukom "abolirani kriminalci ponovo formiraju vladu" i da nasilnim poništavanjem tehničkle vlade i vraćanjem ministara VMRO DPMNE i DUI ruše Dogovor iz Pržina i guraju Makedoniju u poguban scenario.

"Nasilno ih vraćate u vladu samo s jednim ciljem, a to je dalje zaoštravanje situacije. Ugrozili ste budućnost Makedonije i ovo nasilje je na vašu odgovornost", rekao je Sugareski, istučući da radikalizacija odgovara jedino lideru VMRO DPMNE Nikoli Gruevskom i da je on posegao za posljednjom slamkom spasa.

Ukidanje odlike o održavanju izbora posljednjih mjesec i po dana traže opozicija i međunarodna zajednica, koja je posljednjih dana pojačala pritisak na makedonske partije da nađu način za izlazak zemlje iz krize.

EU i SAD su pozdravile odluku Ustavnog suda koja omogućava odlaganje izbora i zatražili i hitno poništavanje odluke o aboliciji političara protiv kojih Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi istražne postupke.

Međnarodna zajednica je pozvala političke lidere, potpisnike Dogovora iz Pržina, da pokažu da su posvećeni sprovođenju tog sporazuma koji bi trebalo da dovede do rješenja dvogodišnje političke krize.

Posljednjih dana pritisak na vlasti i stranke u Makedoniji je pojačan, i u Skoplju se danas nalazi zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji, a sjutra se očekuje ponovni dolazak izaslanika njemačkog ministra spoljnih poslova Johanesa Hajndla.

Glasovima poslanika vladajuće većine VMRO DPMNE i DUI, a uz protivljenje opozicione SDSM, makedonska skupština se početkom aprila raspustila kako bi izbori bili održani 5. juna. Izborne liste za te izbore podnijela je samo vladajuća VMRO DPMNE, a izbore bojkotuju preostale tri stranke potpisnice pržinskog dogovra o rješavanju političke krize, SDSM, DUI i DPA.

Prema Dogovoru iz Pržina, prvobitno je trebalo da izbori budu održani 24. aprila, ali su pomjereni za 5. jun, pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nijesu ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore.

Namjera vlasti da održi izbore na kojima učestvuje samo jedna stranka izazvala je negodovanje većine gradjana, a Evropska unija i SAD su najavili da neće priznati vladu koja bi bila izabrana na takvim izborima.