Miting i kontramiting u Banjaluci: Kod Dodika Mladićev sin, kod Ivanića Karadžićeva ćerka

Sonja Karadžić prenijela je "očinski savjet" nastupajući u ime oca Radovana
54 pregleda 18 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2016. 14:03h

Na mitingu vlasti RS u Banjaluci "Srcem za Srpsku. Stop izdaji" burno je pozdravljen sin Ratka Mladića, kome se sudi u Haškom tribunalu, dok je na protestu opozicije "Oslobodimo Srpsku" bila prisutna ćerka haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Darko Mladić i Sonja Karadžić bili su "patriotski aduti" obje strane.

Darko Mladić dočekan je burnim aplauzom, a okupljenima je poručio da su podjele opasne, te upozorio da oni koji ne misle dobro očekuju da će zapaliti Srpsku, i ne samo Srpsku.

Sonja Karadžić prenijela je "očinski savjet" nastupajući u ime oca Radovana.

"Do juče i jutros nijeste učinili ništa zbog čega biste se stidjeli. Nemojte danas učiniti nešto zbog čega biste se stidjeli sutra", prenijela je ćerka prvog predsjednika RS i haškog osuđenika očev savjet.

Ona je građane pozvala da na predstojećim izborima pomognu predstavnicima opozicije da dođu na vlast.

Miting i kontramiting u Banjaluci protekli su danas bez incidenata, uprkos različitim političkim porukama i međusobnim optuživanjima.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik opsovao je tokom svog obraćanja na mitingu, prepričavajući okupljenima jednu od svojih posjeta Sarajevu.

On je građanima prenio da je na opasku Mladena Bosića "šta će reći stranci" odgovorio "Bosiću, j... strance".

Svoje obraćanje pristalicama na mitingu vlasti Dodik je završio pjevajući "Ne može nam niko ništa".

Taj nastup je jedan od lidera opozicije, Branislav Borenović iz PDP, na protestu opozicije prokomentaisao "Milorade, ti si svoje otpjevao...".

Opozicija ispostavila šest zahtjeva vlasti

Antivladin protest opozicije u Banjaluci završen je danas, nakon što je lider SDS Mladen Bosić pročitao šest zahtjeva, među kojima i raspisivanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora i formiranje prelazne vlade.

Učesnici protesta u Parku “Mladen Stojanović” su se potom uputili u šetnju suprotno od Trga Krajina, na kojem je miting održala vlast na čelu sa predsjednikkom RS Miloradom Dodikom.

Među zahtjevima opozicije, osim prijevremenih izbora i formiranja prelazne vlade, koja bi te izbore sprovela, a bili bi održani istovremeno sa lokalnim, u oktobru, su i: isplata dječjih dodataka, podsticaja poljoprivredicima i boračke naknade, zatim stavljanje van snage odluku o poskupljenju električne energije, kao i prestanak davanja koncesija nad prirodnim resursima RS.

Bosić je takođe u ime opozicije zatražio da aktuelna vlast rasvijetli politička ubistva i korupcionaške afere, a, kao šesta tačka, zatraženo je uvođenje prirodne uprave u RTRS, kako bi, kako je rekao, počela nepristrano da izvještva.

Bosić je u obraćanju prisutnima u poručio da niko ne može da podijeli srpski narod jer se on nije dijelio ni kada je bilo najteže.

Za one koji su danas bili na Trgu Krajine, na protestu vladajuće koalicije, Bosić je rekao da im oni nijesu neprijatelji, već braća i da ih je na taj protest natjerala muka i strah od gubitka posla.

"Oni su osiromašili naš narod i sa njima ćemo imati posla”, poručio je Bosić.

Mitingu opozicije su, sudeći prema transparentima, prisustvovali žitelji Banjaluke, Pala, Dervente, Zvornika, Srebrenice, Bijeljine, Foče...

Član Predsjednisdtva BiH Mladen Ivanić istakao je da je današnji skup opozicije velika pobjeda naroda nad režimom i istine nad laži.

"Ovo je pobjeda normalne sredine nad doktaturom i demokratije nad autokratijom", rekao je Ivanić.

On je poručio i da građani RS ne treba da brinu šta će biti sa njom.

"RS je sigurna. Branićemo je u Sarajevu na najbolji način i ništa nećemo učiniti protiv RS i njenih građana", naglasio je Ivanić.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić istakao je da Banjaluka nema prava da trpi Dodika.

Predsjednik Napredne Srpske (NS) Adam Šukalo istakao je da današnji skup nije skup opozicionih partija, već najveći protest naroda RS, optužujući predstavnike vlasti da pljačkaju državu i da građani tome moraju da stanu na put.

"Republika Srpska je veća od svih nas, ali je mala za ovoliku pljačku", rekao je Šukalo i dodao da RS više ne može da podnese aktuelni režim.

Simpatizeri opozicije nosili su zastave Srbije, zastave političkih partija koje čine Savez za promjene i transparente "Nije ovo Sicilija, dosta je kumovi", "Možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete", "Otjerao si naše mlade, budućost nam ti ukrade". . .

Građani se razišli, na trgu i u parku samo komunalci

Skupovi vlasti i opozicije u Banjaluci završeni su bez incidenata, a Trg Krajina, gde je održan protest podrske vlasti i park “Mladena Stojanovića”, gdje je bila opozicija, čiste komunalne službe.

Učesnici mitinga u organizaciji vlasti, iz cele RS - Dervente, Trebinja, Srbca, Kotor Varoši, poslije skupa su se uputili ka svojim autobusima, parkiranim na staroj autobuskoj stanici u tom gradu.

Učesnici antivladinog protesta takođe su "u miru" napustili park “Mladen Stojanović”.

Bonus video: