Vučić: Mogući nemiri u Banjaluci, političari RS da rješavaju razlike mirnim putem

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ocijenio da bi u slučaju bilo kakvih nemira u Banjaluci bio doveden u pitanje opstanak Republike Srpske, ali i da bi se Srbija u tom slučaju našla u "izuzetno teškoj situaciji"
70 pregleda 14 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.05.2016. 12:08h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da postoje obavještajni podaci o mogućim nemirima na skupovima koje su vlast i opozicija u Republici Srpskoj (RS) najavili za subotu, 14. maja, u Banjaluci i pozvao ključne političke aktere u RS da svoje razlike rješavaju mirnim putem.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije ocijenio da bi u slučaju bilo kakvih nemira u Banjaluci bio doveden u pitanje opstanak Republike Srpske, ali i da bi se Srbija u tom slučaju našla u "izuzetno teškoj situaciji".

"Juče sam razgovarao sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem kojima sam rekao da Srbija želi punu stabilnost i mir u RS i BiH. Zamolio sam ih da sa punom odgovornošću sagledaju da bi bilo kakvim nemirima bio doveden u pitanje opstanak RS", kazao je Vučić.

On je dodao da je neophodno po svaku cijenu izbjeći prolivanje "srpske i bilo čije krvi" uoči predstojećih skupova u Banjaluci.

"Ovim želim da u ime Vlade Srbije uputim apel građanima i narodu RS da sve svoje razlike i nesuglasice rješavaju mirnim putem. Srbija se ponašala veoma korektno i nikada ni na jedan način nije uticala na izborni proces ni u RS, ni ovde nijesmo molili predstavnike i ljude iz RS da pomažu izbornoj kampanji", naveo je Vučić.

On je kazao da se mora "izbjeći sučeljavanje srpskih barjaka po svaku cijenu" i dodao da bi bilo besmisleno da "politički protesti prerastu u nešto više".

"Ovo je moja molba za sve njih, da povedu računa o različitim grupama na koje nemaju uticaja, jer sama Srbija bi se našla u izuzetno teškoj poziciji... Vlada Srbije je uvjerena da će građani RS na najbolji način razumjeti našu molbu i da će u skladu sa tim poštujući svoja politička opredjeljenja umjeti da zaštite i sačuvaju budućnost RS, BiH i Srbije", kazao je on.

Vučić je naveo da je očuvanje stabilnosti u regionu i mira i stabilnosti u RS, gotovo jednako kao očuvanje punog mira i stabilnosti u Srbiji.

On je kazao da se Srbija ne miješa u politički život RS i da ga ne zanima ko ima većinu u tamošnjoj skupštini.

Vučić je rekao da informacije koje su dobijene od bezbjednosnih službi upozoravajće, ali da nisu dramatične.

"Dobio sam informacije od naših službi bezbjednosti da je moguće da dođe do većeg narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbjednosti mira i sigurnosti građana RS i to je stvar koja nas uznemiruje i zato molimo za mir i stabilnost u RS", naveo je premijer Srbije.

U subotu 14. maja u Banjaluci su najavljena dva protesta, jedan koji pod motom "Oslobodimo Srpsku" organizuje opozicija i drugi, koji pod motom "Srcem za Srpsku. Stop izdaji" organizuje vlast RS.

Bonus video: