Banjaluka: Uklonjena slika ubijenog Davida Dragičevića, uhapšen Davor Dragičević, privedeni opozicionari...

Građani uzvikuju "Pravda za Davida" i "Idemo do kraja" i pozivaju pripadnike policije da pređu na njihovu stranu.
9058 pregleda 12 komentar(a)
Davor Dragičević, Foto: BETA/Hina
Davor Dragičević, Foto: BETA/Hina
Ažurirano: 25.12.2018. 10:21h

Pripadnici gradske čistoće sklonili su danas sa Trge Krajine u Banjaluci sliku ubijenog mladića Davida Dragičevića, drvenu statuu koja simbolizuje stisnutu pesnicu kao i posude u kojima su paljene svijeće koje su tu stajale od 26. marta ove godine.

Na Trgu Krajine okupljeno je nekoliko stotina građana koji protestuju zbog ovog čina kao i jutrošnjeg hapšenja Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića.

Građani uzvikuju "Pravda za Davida" i "Idemo do kraja" i pozivaju pripadnike policije da pređu na njihovu stranu.

Na Trgu Krajine nalazi se nekoliko stotina policajaca među kojima je i oko 100 pripadnika specijalne policije naoružanih dugim cijevima.

Osim Davora Dragičevića jutros je uhapšeno još nekoliko članova grupe "Pravda za Davida" pod optužbom da su na protestima 17. decembra ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske (RS) ugrozili bezbjednost najviših funkcionera RS.

Policija je sa banjalučkog Trga Krajine odvela predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i poslanika te opozicione stranke u Skupštini RS Draška Stanivukovića koji su zatražili da svi uhapšni članovi grupe "Pravda za Davida" budu pušteni na slobodu.

Prilikom njihovog privođenja došlo je do guranja okupljenih građana i policije, a građani su uzvikivali "Pravda, pravda" i "Ubice, ubice".

Borenović je prije nego što je priveden pozvao sve nadležne institucija da puste na slobodu Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida i ostale članove grupe "Pravda za Davida" koji su jutros uhapšeni.

Takođe je pozvao sve građane da dođu na Trg Krajine i, kako je rekao, pobune se protiv terora koji nad građanima sprovodi policija RS.

On je rekao da roditelji ubijenog Davida Dragičevića imaju pravo da traže istinu i pravdu za svog sina.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića, jutros je uhapšen, a advokat Dragan Tolimir je ranije za televiziju BN kazao da je Dragičeviću prilikom hapšenja slomljena ruka i da se nalazi na Univerzitetskom kliničkom centru RS.

"Davoru je najvjerovatnije slomljena ruka", kazao je Tolimir, prenosi Klix.ba.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a oglasili su se u vezi sa informacijom da je Dragičević zadobio povrede, prenosi Klix.ba

"Na zahtjev lišene osobe, ukazana mu je ljekarska pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje su ljekari konstatovali da nema povreda", saopštili su iz MUP-a RS i demantovali Tolimira.

U nekoliko navrata okupljeni gradjani su pokidali žutu policijsku traku kojom je ograđeno mjesto gdje se nalazila slika ubijenog Davida i drvena skulptura podignute pesnice.

Policija je s Trga Krajine ranije odvela i Suzanu Radanović, majku ubijenog mladića, a prema posljednjim informacijama, ona se nalazi u porodičnoj kući koju policija pretresa.

Osim njih dvoje, uhapšeno je još nekoliko članova grupe "Pravda za Davida" koji su 17. decembra protestovali ispred Narodne skupštine RS kada je birana nova vlada RS.

Grupa "Pravda za Davida" protestovala je zbog ponovnog izbora Dragana Lukača za ministra policije jer roditelji ubijenog mladića tvrde da su pripadnici MUP-a RS ubili njihovog sina.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da su njeni službenici "pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, priveli jutros lice D.D. u Banjaluci u cilju dokumentovanja krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti".

Banjalučka policija je prije par dana podnijela prekršajne prijave protiv 20 članova grupe "Pravda za Davida" koji su 17. decembra protestovali ispred zgrade Skupštine RS, pošto je ranije saopštila da su se članovi grupe okupili na prostoru na kojem ne mogu da budu održavana javna okupljanja.

David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banjaluke, nestao je u noći 18. marta, a njegovo beživotno tijelo pronadjeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Grupa "Pravda za Davida" nastala je 26. marta, poslije konferencije za novinare na kojoj su visoki zvaničnici MUP RS saopštili da se David kobne noći prvo potukao sa tri osobe, da je potom opljačkao jednu kuću, a onda usljed nesrećnog slučaja završio u rječici Crkvena.

Povodom Davidove smrti formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je konstatovao da postoje indicije da je mladić ubijen, poslije čega je tužilaštvo pokrenulo istragu ubistva.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Mediji iz RS i Srbije, bliski vlastima u Banjaluci, u više navrata su pokušali da kriminalizuju Davida Dragičevića i kompromituju grupu "Pravda za Davida", označavajući njene pripadnike rušiocima RS, stranim plaćenicima i "soroševcima".

Od 26. marta na banjalučkom Trgu Krajine svako veče se održavaju skupovi "Pravda za Davida".

Bonus video: