Obnovljena džamija u Banjaluci: Veliki korak ka pomirenju

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanlijskog perioda, zbog čega je bila uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u
107 pregleda 60 komentar(a)
Ferhat pašina džamija, Foto: Beta
Ferhat pašina džamija, Foto: Beta
Ažurirano: 08.05.2016. 08:14h

U Banjaluci je juče otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, koja je do temelja bila srušena u maju 1993. godine.

Otvaranju džamije, poznate kao Ferhadija, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i muftija banjalučki Osman Kozlić.

Okupilo se nekoliko hiljada vjernika iz svih djelova BiH, Evrope i svijeta a skup, koji su obezbjeđivale jake policijske snage, je prošao bez incidenata.

Prisustvovali su i najviši zvaničnici BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice u BiH.

Sa skupa su poslate poruke mira a iskazana je i potreba da se zlo, koje je 90-tih godina prošlog vijeka pogodilo BiH, više nikada ne ponovi.

Svi govornici su istakli potrebu suživota svih naroda u BiH, ocijenivši „da je veličina BiH upravo u tome što se u ovoj zemlji prepliću različite vjere, kulture i tradicije“, prenijela je Beta.

Ferhadija je do temelja minirana 7. maja 1993. i fragmenti najznačajnijeg objekta islamske arhitekture 16. vijeka organizovano su tada odvoženi na obližnje deponije.

Rekonstrukcija je započeta 2001, a u obnovu je uloženo više od pet miliona eura. Značajan dio sredstava izdvojile su vlasti RS i FBiH, građani iz svih djelova BiH, a među najvećim finansijerima je Turska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Donator je bila i vlada SAD, koja je 2007. uložila 60.000 dolara.

Na polaganju kamena temeljca za obnovu Ferhadije, 2001, nekoliko hiljada srpskih nacionalista je napalo vjernike i visoku delegaciju, kada je od povreda preminuo Murat Bradić, podsjeća Beta.

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanlijskog perioda, zbog čega je bila uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Davutoglu je kazao da je BiH sa svim svojim narodima i svim konfesijama „jedno biće i jedno srce, a da bi njena podjela značila dijeljenje jednog srca“.

„Ne može se odvojiti Banjaluka od Sarajeva niti Sarajevo od Mostara, nikada“, ocijenio je Davutoglu.

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak je izjavila da je otvaranje džamije važan korak u smjeru povjerenja i ponovnog razumijevanja među ljudima u BiH, te prvi korak ka tome da Banjaluka ponovo postane multietnički centar i grad.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da su se predstavnici islamskih, pravoslavnih i jevrejskih zajednica „okupili ovdje i poslali poruke mira“, prenio je Rojters.

Bakir Izetbegović je kazao da je obnovljena džamija znak da se Bošnjaci mogu vratiti u taj region.

Neki građani su bili manji optimisti, a veliki broj banjalučkih Srba očigledno nije došao na ceremoniju, navodi Rojters.

„Želim samo da ovo otvaranje prođe mirno i bez incidenata jer su tenzije i dalje visoke“, izjavila je Banjalučanka Tatjana Kecman.

Vladika banjalučki Jefrem je u ime Srpske pravoslavne crkve čestitao otvaranje Ferhadije, a čestitke i poruke mira uputili su i banjalučki biskup Franjo Komarica i predstavnik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Husein Kavazović protiv svakog nasilja nad različitostima

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je da otvaranje Ferhadije „unosi radost u srce i vraća sreću u zajednicu“.

Istakao je da različitosti u BiH „nisu omaška istorije, već istinski dar božje mudrosti da život učini bogatijim u njihovim različitostima“.

„Svako nasilje nad različitostima je pokušaj negiranja volje Stvoritelja“, rekao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, posljednja decenija prošlog vijeka pamtiće se po zlu.

„Raspaljena mržnja srušila je Ferhadiju i mnoge druge božje kuće u kojima je živio duh ove naše lijepe zemlje“, rekao je Kavazović i dodao da „mržnja uzmiče, povjerenje jača i da će izmirenje ojačati slabašni i napaćeni duh ove zemlje“.

Bonus video: