Hrvatska: Uzgajivači se organizovali i poslije niza godina, prvi put imaju koristi od vune

Sa ovce se u prosjeku skine 3 kilograma vune, pa prihod od prodaje iznosi oko dva eura. Iako nešto preko eura plaćaju šišanje, uzgajivači napokon imaju računicu u plusu
56 pregleda 0 komentar(a)
ovce, stado ovaca, Foto: Dragana Šćepanović
ovce, stado ovaca, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.04.2016. 11:05h

Hrvatski stočari, poslije niza godina, ove prvi put imaju kupce za ovčiju vunu, piše Dnevnik.hr.

"Prvi put nakon rata je krenulo ozbiljno. Cijena super, plaćanje, donesu ambalažu ljudi. Sve u redu", presrećan je uzgajivač ovaca Milan Čušić, iz Đakovštine.

Državne institucije su zakazale, pa su otkupljivača pronašli sami i to na području Zagreba. Svaki uzgajivač dobije vreće i 5 kuna po kilogramu vune.

U narednih nekoliko dana, piše portal, biće pošišano 10.000 ovaca i prvi put nakon dugo godina vlasnici će konačno od toga imati i koristi.

"Oko tonu i po ove sedmice, a sljedeće namjeravamo da predamo oko dvije i nešto tone ovčje vune. To je 10-15 hiljada kuna (oko 1.300 do 2.000 eura) više u džepovima uzgajivača ovaca", objasnio je organizator otkupa Mile Kaselj.

Šišanje ovaca do sad je bio problem. Uzgajivači su ga plaćali, a vunu bacali.

"To je bio i ekološki problem. Ljudi nisu imali kuda s vunom. U šume su bacali, svašta se radilo", kazao je Čušić.

Ovčija vuna je, piše Dnevnik, tražena recimo u zemljama poput Indije, ali u Hrvatskoj zbog propasti tekstilne industrije za takvu sirovinu nema mnogo mjesta.

"Znamo da je to nus proizvod u ovčarstvu koji je jako vrijedan. Ali nažalost, kod nas toga nije bilo. Evo sada ide na bolje, tendencija je da će cijene ići gore. Vuna kompletna ide za izvoz".

Sa ovce se u prosjeku skine 3 kilograma vune, pa prihod od prodaje iznosi oko dva eura. Iako nešto preko eura plaćaju šišanje, uzgajivači napokon imaju računicu u plusu.

Bonus video: