Tači: Dobili smo rat sa Srbijom, sada vrijeme da dobijemo mir

"Sa Srbijom imamo jedan vijek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cijenu. Sada je vrijeme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze"
2272 pregleda 10 komentar(a)
Tači, Foto: Reuters
Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.12.2018. 18:23h

Predsjednik Kosova Hašim Tači danas je u godišnjem obraćanju poslanicima i građanima izjavio da je Kosovo dobilo rat sa Srbijom, ali da je sada na redu da se dobije i mir.

"Sa Srbijom imamo jedan vijek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cijenu. Sada je vrijeme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze. Zato pozdravljam stvaranje Pregovaračke grupe od strane Skupštine Kosova i početak rada na sporazumu sa Srbijom", rekao je Tači na sjednici koju su bojkotovali poslanici Demokratskog saveza Kosova, Samoopredjeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Prema njemu, sporazum treba da bude konačan, sveobuhvatan i postignut u mirovnom procesu uz posredovanje EU i uz punu podršku od strane SAD.

"Ovaj sporazum Kosovu treba da donese priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije, dok regionu treba da donese održivi mir i stabilnost", kazao je kosovski predsjednik.

Podvukao je da je posljednjih dana dobio dva pisma, jedno od predsjednika Francuske Emanuela Makrona i jedno od predsjednika SAD, Donalda Trampa.

"Pismo predsjednika Makrona hvali naše angažovanje za mir i stabilnost. Ali je još snažnije pismo predsjednika Trampa, države koja je nama najbliskija. Predsjednik Tramp izdvaja Kosovo kao odlučujućeg partnera za mir i razvoj cijelog evropskog kontinenta", kazao je Tači.

"Treba da sa najvećom ozbiljnošću shvatimo poziv predsjednika Trampa koji kaže da podstiče mene i lidere Kosova da iskoriste ovaj jedinstveni trenutak i da govore jednim glasom tokom pregovora za mir", kazao je Tači.

U dijalogu o normalizaciji odnosa imamo podršku najjače države, SAD i podršku EU i njenih država, ističe on.

"Ako izgubimo ovaj trenutak, kako kaže i predsjednik Tramp u svom pismu, bilo bi to tragično vraćanje nazad i gubljenje mogućnosti koja se neće ponoviti dugo vremena. Zato danas kao predsjednik Kosova sa govornice Skupštine Republike Kosovo u ime građana i liderstva Kosova potvrđujem da je Kosovo spremno za dijalog. Kosovo se obavezuje da će postići konačni sporazum sa Kosovom", kazao je Tači.

On je poručio predsjedniku SAD da građani Kosova sa nestrpljenjem čekaju blagoslov sporazuma u Bijeloj kući pod liderstvom predsjednika Trampa.

Bonus video: