Hrvatska: Pritvor za 13 osoba, osumnjičeni da su oprali 84 miliona eura

Većina okrivljenih će tokom istrage iza rešetaka biti zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, dok je za Iviće istražni zatvor određen i zbog bjekstva
0 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2016. 06:58h

Organizatori grupe koja je, prema sumnjama hrvatske Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok), fiktivnom prodajom zlata oprala više od 84 miliona eura, su otac i sin Ante i Luka Gale, a njima je uz još 11 osumnjičenih u tom slučaju u petak uveče u zagrebačkom Županijskom sudu određen jednomjesečni istražni zatvor, prenijeli su hrvatski mediji.

Među 13 okrivljenih kojima je određen istražni zatvor su i odbjegli Antonijo i Pejo Ivić za čija je imena javnost saznala ove nedjelje nakon krađe dva kilograma zlata i 280.000 eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, prenosi Hina.

Većina okrivljenih će tokom istrage iza rešetaka biti zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i ponavljanja nedjela, dok je za Iviće istražni zatvor određen i zbog bjekstva.

Zamjenik direktorke Uskoka Saša Manojlović izjavio je novinarima da je istražni sudija u potpunosti prihvatio predlog Uskoka i u odnosu na 13 okrivljenih odredio istražni zatvor zbog opasnosti od uticanja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, dok je protiv dvojice određen i zbog bjekstva.

Glavnom osumnjičenom odbijena je kaucija, a odbrana je najavila žalbe.

Organizatori grupe su, prema Uskokovom saopštenju, od maja 2014. u Hrvatskoj i Italiji povezali ostale kako bi pribavili nezakonitu dobit "poslovanjem više društava i unošenjem novca ostvarenog kaznenim djelom u legalne finansijske tokove".

Tužilaštvo sumnja da su okrivljeni osnivali firme samo kako bi naplaćivali račune preduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili, navodi Hina.

Bonus video: