Inauguracija Tačija: Dva suzavca, bez prisustva građana, jake mjere obezbjeđenja...

"Mi ćemo graditi dobrosusjedstvo, dijalog nema alternativu. Kosovo i Srbija treba da pređu iz faze normalizacije odnosa u fazu pomirenja između dvije države i dva naroda. Uvjeren sam da će se pomirenje dogoditi", kazao je Tači
8 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.04.2016. 12:05h

U Prištini je, uz manji incident, kada su bačena dva suzavca, održana inauguracija kosovskog predsjednika Hašima Tačija, koji je rekao da poslije svih bitki za slobodu i nezavisnost Kosova slijedi i zajednički napori za učlanjenje u Ujedinjene nacije, NATO i Evropsku uniju.

On je, kako prenosi Tanjug, obećao da će raditi na afirmaciji Kosova na međunarodnoj sceni na političkom, diplomatskom i socijalnom polju i da će biti dio globalne borbe protiv radikalizma i terorizma.

Tači je kazao da će graditi dobre odnose sa susjedima i istakao da put dijaloga sa Beogradom i ka evrointegracijama mora da se nastavi.

Prema njegovim, riječima, to je nacionalni zadatak i "ne smije see ustuknuti i predati pred mržnjom i razočaranjima".

"Mi ćemo graditi dobrosusjedstvo, dijalog nema alternativu. Kosovo i Srbija treba da pređu iz faze normalizacije odnosa u fazu pomirenja između dvije države i dva naroda. Uvjeren sam da će se pomirenje dogoditi", kazao je Tači.

Tači je kazao da će raditi na ekonosmkom razvoju i stvaranju perspektive građanima Kosova, istakavši da je Kosovo domovina svih njegovih građana i da je nakon položene zakletve u Skupštini Kosova on zaštitnik kosovskog Ustava.

Obećao je da će kao zaštitnik Ustava biti politički nepristrasan i da će ponuditi agendu aktivnog dijaloga između predstavnika naroda bez partijskiih razlika.

"Upotrijebiću savjetničke instrumente da imamo aktivan dijalog i sa nevećinskim zajednicama", rekao je Tači i istakao da se na Kosovu gradi građanska demokratija.

Tači je zajedno sa svojom prethodnicom Atifetom Jahjaga prvo izvršio smotru počasne jedinice garde kosovskih bezbjednosnih snaga.

Poseban program izvela je kosovska Filharmonija a zanimljivo je da se program inauguracije pored albanskog prevodi na srpski i engleski jezik.

Inauguracija na centralnom gradskom Trgu Skenderbeg protekla je bez prisustva građana, uz jake mjere policijskog obezbjeđenja.

Tači je u četvrtak u parlamentu položio zakletvu i time započeo petogodišnji mandat na poziciji kosovskog predsjednika.

Polaganju zakletve nije prisustvovala opozicija, a tokom polaganja zakletve bilo je nekoliko manjih incidenata.

Bonus video: