Izbori u Makedoniji 5. juna bez opozicije

"Izborni spisak nije pročišćen, medijski prostor nije reformisan, pritisci su nastavljeni", rekao je lider makedonske opozicije
4 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.04.2016. 06:37h

Skupština Makedonije raspuštena je u ponoć i vanredni parlamentarni izbori biće održani 5. juna, ali na njima neće učestvovati najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

Predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski je u srijedu u 22.30 časova, zaključujući sednicu koja je trajala samo desetak minuta, konstatovao da se u ponoć završava mandat ovog parlamentarnog saziva.

Poslanici najveće opozicione stranke SDSM nisu bili u skupštinskoj sali, a prethodno su u toku dana dva ministra i tri zamjenika ministara podnijeli ostavke predsjedniku Vlade Makedonije, u koju su ušli na osnovu Dogovora iz Pržina.

Veljanovski nije, kako se nagađalo, zakazao novu sjednicu na kojoj bi bile konstatovane ostavke tih ministara i zamjenika ministara iz opozicionog SDSM.

Lider SDSM-a Zoran Zaev potvrdio je sinoć da neće učestvati na izborima, jer kako je rekao nisu ispunjeni uslovi da budu fer i kredibilni, a za to je optužio predsjednika vladajuće VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog, za koga je naveo da je stalno rušio Dogovor iz Pržina.

"Izborni spisak nije pročišćen, medijski prostor nije reformisan, pritisci su nastavljeni", rekao je lider makedonske opozicije.

Prema riječima Zaeva, VMRO DPMNE i njegovi sateliti ne žele fer izbore i odbijaju da ispune dogovor kako bi zaštitili svoj kriminal i korupciju.

"Da bi ostali na vlasti i da bi produžili s kriminalom i korupcijom ne biraju sredstva. Ili Gruevski ili Makedonija!", rekao je predsjednik SDSM Zoran Zaev.

Predsjednik Sobranja Makedonije je ranije najavio da će izbore raspisati 15, umjesto 7. aprila, kako bi Državnoj izbornoj komisiji (DIK) dao mogućnost da završi posao oko pročišćavanja izbornog spiska.

Izbori u Makedoniji su već jednom odloženi, pod pritiskom medjunarodne zajednice, od 24. aprila na 5. juni.

Dogovor u Pržinu su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke VMRO DPME Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.

Tim sporazumom trebalo je da se razriješi kriza u Makedoniji koja je počela na proleće 2014, kada je SDSM poslije parlamentarnih izbora ocjenio da su lažirani i odbio da uđe u parlament.

Bonus video: