Komitet za sukcesiju imovine bivše SFRJ napredovao u podjeli imovine

Predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije diskutovali su o raspodjeli preostale diplomatske i konzularne imovine definisane u Aneksu B Sporazuma o sukcesiji
85 pregleda 7 komentar(a)
SFRJ zastava, Foto: Shutterstock.com
SFRJ zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.04.2016. 20:04h

Komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ saglasio se danas u Skoplju da započne proces zajedničke prodaje imovine u Bonu, Njujorku, Tokiju i Bernu, čija vrijednost po dogovoru iznosi 42,7 miliona dolara, ali tržišna vrijednost je značajno viša.

Donijeta je i odluka o fizičkoj podjeli imovine u Braziliji, primjenom metodologije za fizičku podjelu takozvanih "velikih diplomatskih predstavništava", koja su pripadala bivšoj SFRJ, kao i proces njihovog izbora, što je takođe usvojeno na današnjem sastanku, saopštilo je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije diskutovali su o raspodjeli preostale diplomatske i konzularne imovine definisane u Aneksu B Sporazuma o sukcesiji, navodi se u saopštenju. U tom aneksu pobrojana je nepokretna imovina bivše SFRJ u svijetu, uglavnom zgrade ambasada i rezidencije.

Zajednički komitet saglasio se da započne proces zajedničke prodaje diplomatske i konzularne imovine u Centralnoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani.

Komitet je zakazao i datum za primopredaju diplomatskih i konzularnih objekata zemalja nasljednica, koji su već opredijeljeni prema prethodnim rezolucijama.

Komitet je raspravljao i o aktivnostima koje treba da se preduzmu u predstojećem periodu za identifikaciju diiplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, koji nisu navedeni u prilogu Aneksa B Sporazuma o sukcesiji, a dogovoreno je i da se započne rasprava o promjeni priloga Aneksa B.

Članovi Komiteta zahvalili su Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije za organizaciju sastanka, koji se pokazao kao "jedan od najuspješnijih do sada", saopšteno je u Skoplju.

Idući sastanak biće organizovan u Sloveniji već u junu ove godine, u cilju da proces bude ubrzan.

Bonus video: