Vučić o bombi u Zubinom potoku: Nisam od oni koji cmizdre, plaču i kukaju

Đurić je novinarima u Leposaviću rekao da je u eksploziji oštećen jedan automobil, kao i da su pronađene čaure automatskog naoružanja, dodavši da se današanja Vučićeva posjeta Kosovu za sada odvija po planu
80 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.04.2016. 09:17h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u incidentu u Zubinom Potoku, prema dosadašnjim saznanjima, učestvovala tri napadača za kojima se traga i da slučaj prepušta istražnim organima, iako ne vjeruje da će napadači biti pronađeni.

Na sportsku dvoranu u Zubinom Potoku na Kosovu, u kojoj danas treba da govori Vučić, rano jutros bačena je bomba i pucano je iz automatskog oružja, rekao je ranije danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Marko Đurić.

Vučić je kazao da će uprkos incidentu u sportskoj hali u Zubinom Potoku, gdje je bačena bomba, u 15.00 sati biti održan miting Srpske napredne stranke i da će njegova posjeta Kosovu biti nastavljena po planu.

"Nisam od oni koji cmizdre, plaču i kukaju i cijela posjeta će teći kako je i planirano", rekao je Vučić novinarima nakon posjete manastiru Banjska.

On je naveo da je u trenuku eksplozije, "kada je bačena bomba M75", u hali bilo 11 ljudi koji su postavljali binu.

"Ako su imali nešto protiv mene, šta su im skrivili ti ljudi", upitao je Vučić.

On je dodao da se i dalje zalaže za to da se sa Prištinom sve rješava razgovorima i da Srbija neće postavljati nikakve ultimatume i dodao da od Prištine očekuje da ispuni svoje obaveze i pridržava se svega što je potpisano, pa i u slučaju Zajednice srpskih opština.

Upitan o inauguraciji predsjednika Kosova Hašima Tačija i eventualnom priznanju Kosova, Vučić je rekao da se to neće desiti dok je on premijer, iako će predstojeći izbori to možda i omogućiti, ali da on ipak ne polaže nade u to.

On je u manastiru Banjska razgovarao sa episkopom bačko-prizrenskim Teodosijem i najavio da će Vlada Srbije nastaviti podršku tom manastiru, njegovoj obnovi, ali i generalno razvoju ekonomije na Kosovu.

Vučić je najavio otvaranje fabrike baterija i akumulatora u Zvečanu, koja bi trebalo da zaposli više od 200 ljudi, kao i otvaranje kompleksa Rajska Banja, lječilišta u blizini samog mjesta Banjska, kao i druge razvojne projekte.

Episkop Teodosije izrazio je zahvalnost i rekao da je pomoć Vlade Srbije izuzetno značajna i da je veća nego u ranijem periodu.

"Bez podrške Vlade i države ne bismo opstali", kazao je Teodosije.

Mjesta koja obilazi premijer, pa i sama Banjska oblijepljena su plakatima sa porukom "Predsjedniče Vlade dobro došao na srpski Kosmet".

"Trepča je kičma opstanka srpskog naroda"

Vučić je ranije danas poručio građanima i rudarima Trepče u pogonu flotacija u Leposaviću da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti da sačuva rudarski kombinat Trepča i njihova radna mjesta.

"Trepča je kičma opstanka srpskog naroda na sjeveru Kosova", rekao je Vučić, tokom posjete pogonu flotacije u Trepči, propraćen ovacijama i uzvicima "Trepča je Srbija".

Premijera Srbije je u Leposaviću, prema procjenama njegovog obezbjeđenja, dočekalo oko 4.000 građana i rudara sa srpskim zastavama.

Povodom vijesti o bačenoj bombi noćas na halu u Zubinom potoku, Vučić je poručio onima koji su, kako je rekao, pokušali da ga zaplaše bombama i pucnjima da samo jaka Srbija može da zaštiti svoje interese na Kosovu.

"Svoje interese možemo da zaštitimo samo ako imamo prijatelje i u Briselu, i u Berlinu i u Moskvi, kazao je Vučić i istakao da treba stvari rješavati političkim načinima, a ne poput nekih koji bi, kako se izrazio, sve "sjekli".

Vučić je rekao i da ga to neće zaplašiti.

"Snažnu Srbiju ništa ne može da uplaši", rekao je Vučić obraćajući se građanima i rudarima Trepče i dodao da se prevario svako ko je mislio da će ga zastrašiti i odvratiti od posjete Kosovu.

Vučić je rekao da su Srbi na Kosovu dio iste države Srbije i da nema nikakve razlike u odnosu prema njima.

"Učinićemo sve da vaš život ovdje bude što bolji", kazao je Vučić i dodao da je u interesu Srbije da se očuvaju radna mjesta u Trepči i da će Srbija na tome insistirati i na pregovorima u Briselu.

Premijer je naveo da neki pokušavaju da zakonom Trepču pretvore u javnu svojinu takozvane Republike Kosovo, ali da će se Srbija svim političkim sredstvima boriti protiv toga.

"Zna se ko je ovo gradio i ko ovdje radi", rekao je Vučić i dodao da "narod na Kosovu nikad neće biti ostavljen ni zaboravljen".

On je najavio da će, kao što je i u Srbiji započeo obilazak škola i bolnica, to isto učiniti i na Kosovu, jer kako je objasnio, cilj je da djeca na Kosovu imaju iste uslove kao i ona u ostatku Srbije.

Vučić će danas, poslije obilaska rudarskog kombinata Trepča, posjetiti manastir Banjska i Kosovsku Mitrovicu.

Posjeta premijera Srbije sportskoj hali u Zubinom potoku, na koju je noćas bačena bomba, nije otkazana i on bi tamo trebalo da se obrati građanima u 15 sati.

Predviđeno je i da obiđe i Gazivode, ali prema planu posjete sa premijerom Srbije bi u tu termoelektranu trebalo da prate samo Radio televizija Srbije, agencija Tanjug i TV Most, a ne i ostale medijske ekipe.

Bonus video: