Izetbegović o Šešelju: Za čovjeka koji je ohrabrivao zločine, ne bi trebalo da bude mjesta u BiH

Na pitanje da li je proces pomirenja na Balkanu usporen nakon presuda Karadžiću i Šešelju, Izetbegović kaže da su se događale i gore stvari
13 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2016. 20:09h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović kaže da bi podržao inicijativu za zabranu ulaska Vojislava Šešelja u BiH.

"Za čovjeka koji je ohrabrivao zločine koji su se desili ne bi trebalo da bude mjesta u BiH", kazao je on u intervjuu za TV N1.

Na pitanje da li je proces pomirenja na Balkanu usporen nakon presuda Karadžiću i Šešelju, Izetbegović kaže da su se događale i gore stvari.

"Ako smo preživjeli sve ono što smo prežijveli od '92. do '95. pa opet ima potrebe, interesa i spremnosti za pomirenje, preživjećemo i ove presude, nervoze, pomalo neodmjerene reakcije, preteške riječi... Proces pomirenja nema alternative", navodi Izetbegović, ističući da Karadžić nije dobio maksimalnu kaznu, a da je Šešelj oslobođen, kao i da je to izazavalo nervozu i bojazan u regionu.

Izetbegović tvrdi da će nastaviti da traži pravdu za Bosnu i Hercegovinu.

"Ako bude šanse, novih dokaza da tražimo pravdu, s obzirom na ono šta je Srbija za vrijeme Miloševićevog režima uradila i divljanja četničkih hordi, dobili smo upozorenje da ćemo mi biti krivi za spiralu nasilja koja će se eventualno tada desiti. Ne smijemo odustati od traganja za pravdom“, kazao je on, ističući da će to biti povod za nove verbalne sukobe, prenosi N1.

Nakon jučerašnje oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju i brojnih reakcija koje je takva odluka izazvala, MUP Hrvatske je zabranio ulazak Šešelju u tu zemlju, navodi N1.

"Neka dođe, pa ćemo ga uhapsiti", rekao je ranije danas premijer Hrvatske Tihomir Orešković, saopštila je njegova pres služba, a prenijeli hrvatski mediji.

Bonus video: