Republika Srpska: Hapšenja zbog malverzacija sa kreditima i bankarskim garancijma

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavlja da traga za direktorom "Autosemberije" iz Bijeljine, Darkom Jeremićem
4 komentar(a)
Bobar banka, Foto: Screenshot (YouTube)
Bobar banka, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 01.04.2016. 19:03h

Zbog malverzacija sa kreditima i bankarskim garancijma u Bobar banci, Agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA) u akciji "Lavina" juče je na području Banjaluke, Bijeljine i Zvornika uhapsila deset osoba, pišu Večernje Novosti.

Najzvučnija imena među njima su Slavica Injac, direktorka Agencije za bankarstvo RS, i Snežana Vujnić, direktorka Investiciono-razvojne banke RS (IRB)

Njih dvije su uhapšene u prostorijama ovih institucija u Banjaluci, potvrđeno je "Novostima" iz više izvora. Takođe, uhapšeni su radnici pomenute banke, Petar Cacanović i Ana Mirosavljević, bivši generalni direktor Radmila Đurišić i član NO banke Sonja Kurtuma, kao i Batrić Đurišić, nekadašnji izvršni direktor sektora za upravljanje rizicima, i Zdravko Dubov, bivši interni revizor pomenute banke, kao i Saša Tomić i Igor Prodanović.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavlja da traga za direktorom "Autosemberije" iz Bijeljine, Darkom Jeremićem.

Prostorije ovog preduzeća, kao i Agencije za bankarstvo i IRB su pretresene i privremeno je oduzeta određena dokumentacija, pišu Večernje Novosti.

Prema informacijama SIPA i Tužilaštva BiH, pohapšeni su pripadnici kriminalne grupe, koja je oštetila Bobar banku i bankarski sektor BiH za 123 miliona konvertibilnih maraka.

Prema nezavničnim informacijama "Večernjih Novosti", pomenuta grupa je omogućavala određenim ljudima da bez ikakvog pokrića dobiju kredite, ali i da banka garantuje kod drugih finansijskih institucija, poput IRB, da će ih oni uredno vraćati.

Tako su, kako tvrde izvori "Večernjih Novosti", mnogi u Srpskoj, a prije svih oni bliski vlasti, dobijali razne zajmove u Bobar banci i u drugim bankama bez ikakvog zakonskog osnova. U sklopu istrage, iz SIPA je najavljeno da će provjeravati i one kojima je omogućeno dobijanje nezakonitih kredita preko ove banjalučke banke.

Izvori "večernjih Novosti" bliski istrazi navode i da je Agencija za bankarstvo žmurila godinama na sve propuste u bankarskom sektoru RS i nikog nije kažnjavala za nezakonitu dodjelu kredita. Pod istragom je i IRB, koja je nezakonito plasirala zajmove pojedincima uz garanciju Bobar banke.

Aleksa Milojević, ekonomski anlalitičar, kaže za "Večernje Novosti" da je banjalučka banka primjer političke banke i pranja novca građana Srpske. Bobar banka je ugašena krajem 2014., zbog prezaduženosti i nelikvidnosti.

"Iz akcije SIPA vidimo da je Bobar banka davala kredite bez ikakve provjere zakonskih 12 tačaka, koje moraju da obave kod svakog klijenta koji zatraži kredit. Garantovati za milionske iznose kredita kod drugih banaka, a pri tom znati da nemate novac, kojim ih možete vratiti, mimo je svake pameti i zakona, i veliki je propust Agencije za bankarstvo RS" tvrdi Milojević i dodaje da je zbog Bobar banke poljuljan ugled cjelokupnog bankarskog sektora i da zato investitori zaobilaze BiH.

Dodik: Ovo je dokaz da nam ovakva BiH ne treba

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da je akcija SIPA pokazala bespotrebnu manifestaciju sile i političku obojenost i naglasio da je uvjeren da su zaposleni u Agenciji za bankarstvo i IRB radili u skladu sa zakonom.

"Upadanje SIPA u institucije Republike Srpske nije ništa drugo nego manifestacija grubosti i dokaz svima da nam ovakva BiH sa ovakvim institucijama uopšte ne treba", naveo je Dodik, i istakao da je uvjeren da nema elemenata odgovornosti, niti krivice zaposlenih u Agenciji i IRB.

Grubješić: Reagovao i MMF

Boris Grubješić, portparol Tužilaštva BiH, potvrdio je za "Večernje Novosti" da su uhapšene osobe odobravale kredite i bankarske garancije bez poštovanja zakonom propisanih procedura i plasirali ih privrednim subjektima, čiji su vlasnici povezani ili su pak suvlasnici Bobar banke, znajući da naplata neće moći da se realizuje, kao i da će nastupiti šteta, koja će prouzrokovati stečaj banke.

Grubješić tvrdi da su ovakve nezakonite aktivnosti već nanijele veliku štetu kreditnom rejtingu BiH i dovele do toga da se čak i MMF aktivno uključi u ozbiljnu analizu njenog bankarskog sektora.

Bonus video: