Šešelj: Haški tribunal donio jedinu moguću presudu

"Tamo sam pobio sva lažna svjedočenja i raskrinkao sva falsifikovana dokumenta", ocijenio je lider radikala
94 pregleda 2 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 31.03.2016. 11:50h

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocijenio je da je Haški tribunal protiv njega donio jedinu moguću presudu sa pravnog aspekta.

Haški tribunal oslobodio je Šešelja optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

"Poslije tolikih procesa nevino optuženim Srbima, pojavilo se dvoje sudija časnih i poštenih ljudi Žan-Klod Antoneti iz Francuske i Madijaje Jang iz Senegala koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska. Donijeli su sa pravnog aspekta jedinu moguću presudu", kazao Šešelj na konferenciji za novinare.

Lider radikala smatra da bi u slučaju da je njegov proces vodio isti sudija koji je bio zadužen za Radovana Kradžića danas izrečena presuda bila 70 ili 80 godina

Šešelj je rekao da je od kada je otišao u Hag znao da nijedan zločin iz optužnice ne mogu da mu dokažu.

"Tamo sam pobio sva lažna svjedočenja i raskrinkao sva falsifikovana dokumenta", ocijenio je lider radikala.

Šešelj je, ipak, dodao da je mogao "možda bar malu kaznu da dobije, da ne bjesne ovoliko srpski neprijatelji i u Srbiji i van Srbije".

On je podsjetio da je 2012. podnio zahtjev da mu se isplati nadoknada od 12 miliona eura, sa specifikacijom za patnje koje je pretrpio u pritvoru, a razmišlja i da zatraži još dva miliona za patnje dok je čekao presudu.

"Danima i mjesecima nisam mogao da spavam niti bilo šta da radim. Bio sam izbezumljen strepeći od te presude", kazao je Šešelj.

Kako je naveo dio novca od dobijene odštete izdvojio bi za Srpsku radikalnu stranku, a dio u humanitarne svrhe.

"Dio novca bih izdvojio za pomoć srpskim kulturnim institucijama do kojih mi je najviše stalo, poput Srpske književne zadruge i Matice srpske. Već odavno se nosim mišlju da bi bilo lijepo da finansiram štampanje cjelokupne srpke književnosti do Vuka Karadžića", rekao je Šešelj.

Lider radikala kazao je da, ipak, neće tužiti Srbiju.

On je dodao da se njegov stav prema Haškom tribunalu nije "ni za dlaku promijenio" i da i dalje smatra da je to antisrpski sud i instrument novog svjetskog poretka.

"Izražavam ogromno žaljenje što moji bliski prijatelji Milan Martić, Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić i mnogi drugi nisu imali u sudskom vijeću časne i poštene sudije", kazao je Šešelj.

On je kazao da je ideja velike Srbije besmrtna i da ona nema veze sa oslobađajućom presudom koja mu je danas izrečena.

Komentarišući moguće reakcije na izricanje oslobađajuće presude u regionu Šešelj je naveo da očekuje da ga hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitanović pozove u zvaničnu posetu.

"Imam neka obećanja da ispunim", poručio je Šešelj.

Obraćanje Šešelja izazvalo je veliku pažnju medija i gužvu u Srpskoj radikalno stranci, pa je lider radikala ulazeći u prostorije prokomentarisao da je trebalo naplaćivati ulaznice.

Vijeće predsjedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija utvrdilo je danas većinom glasova da Šešelj nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Šešelj je oslobođen krivice za zločine protiv čovječnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi; deportaciju i prisilno premještanje.

Po presudi, vođa radikala nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Bonus video: