Osuđeni Marko Mišković, Milo Đurašković...

Marko Mišković proglašen je krivim za utaju poreza. On je osuđen na tri godine i šest mjeseci, a dužan je da plati oko 65 hiljada eura odštete
397 pregleda 4 komentar(a)
Marko Mišković, Foto: FoNet
Marko Mišković, Foto: FoNet
Ažurirano: 25.03.2016. 13:30h

Specijalni sud u Beogradu izrekao je danas prvostepene presude sinu vlasnika Delta holdinga Marku Miškoviću, Milu Đuraškoviću kao i za još 12 optuženih za zloupotrebe sa putarskim preduzećima i sa kruševačkom fabrikom maziva.

Marko Mišković proglašen je krivim za utaju poreza. On je osuđen na tri godine i šest mjeseci, a dužan je da plati oko 65 hiljada eura odštete.

Marko Mišković i njegovi saradnici, saradnici njegovog oca, kao i Milo Đurašković i njegovi saradnici oslobođeni su optužbe za malverzacije sa putarskim preduzećima, što je bila glavna tačka optužbe.

Miškovićevo preduzeće MERA invest, prema presudi, mora da plati preko 2.5 miliona eura odštete državi Srbiji zbog utaje poreza.

Sudija Maja Ilić rekla je da je bilo komplikovano utvrditi navode kod utaje poreza.

"Prvo je bilo potrebno utvrditi da li se radi o kapitalnoj dobiti i ako je ima, koji se propisi za porez primjenjuju, jer je bilo više promjena zakona", rekla je sudija.

Sudija Ilić je rekla da je Mera invest sa holandskih Antila osnovala istoimeno preduzeće u Beogradu i da Srbija i holandski Antili nemaju potpisan sporazum o izbjegavanju duplih poreza.

Utvrđeno je da je Mišković stvarni vlasnik preduzeća Mera invest.

"Bez obzira na njegovu mladost i interesovanja za koja je tvrdio da ih ima, morao je da zna za obavezu plaćanja poreza", rekla je sudija Ilić

Ona je dodala da su mu u izbjegavanju plaćanja poreza pomogli Živojin Petrović i Jadranka Badrić.

Sudija uopšte nije spomenula Miroslava Miškovića u vezi neplaćanja poreza, koji se takođe tereti za to djelo ali u odvojenom postupku.

Osuđen je i Miškovićev saradnik Živojin Petrović, i to na tri godine zatvora, kao i Jadranka Barović, i to na godinu dana zatvora i odštetu od oko 2.000 eura.

Takođe, izrečena je i presuda Milu Đuraškoviću i njegovim saradnicima, koji su proglašeni krivima za zloupotrebu sa kruševačkom fabrikom maziva. Đurašković je osuđen na 7 godina zatvora, a dužan je da plati i kaznu od skoro 50 hiljada eura.

On je osuđen na šest godina zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u FAM-u i na 2 godine zbog utaje poreza, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 7 godina.

Osuđeni su i Đuraškovićevi saradnici: Dejan Jevtić, na četiri godine, Rista Ristović na pet godina, Borko Jelić na tri godine, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić na tri godine i Srđan Filipović na dvije godine zatvora. Svi zajedno su dužni da plate preko 25 miliona eura odštete FAM-u.

Đurašković i njihovi saradnici oslobođeni su optužnice za malverzacije sa putarskim preduzećima.

Svim optuženima se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u kućnom pritvoru i klasičnom pritvoru, pa se tako Miroslavu Miškoviću računa 11 mjeseci.

Sin vlasnika Delta holdinga ne prisustvuje izricanju presude, na šta po zakonu i nije obavezan, dok su se Đurašković i ostali optuženi pojavili u sudu.

Svi koji su oslobođeni za putarska preduzeća, oslobađaju se i sudskih troškova u tom dijelu, a to su brojna vještačenja i odbrane advokata.

Sudija Maja Ilić obrazložila je da je sud imao nadležnost da sudi za zloupotrebu položaja odgovornog lica, iako je to delo uvedeno nakon što su optuženi počinili radnje za koje se terete. Navela je da je takav stav zauzeo Vrhovni kasacioni sud, jer je ranije postojala zloupotreba položaja, pa je to delo razdvojeno nazloupotrebu odgovornog i službenog lica.

Bonus video: