Svjetski mediji o presudi Karadžiću

Njemačka agencija DPA, takođe u prvi plan stavlja činjenicu da je bivši politički vođa bosanskih Srba, koji se u bijegu posvetio poeziji i alternativnoj medicini, proglašen krivim za genocid u Srebrenici, prvi na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata
21 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Reuters
Radovan Karadžić, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2016. 17:34h

Svjetski mediji prenijeli su presudu Međunarodnog suda u Hagu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora, ističući da je proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice.

"Sudije UN-ovog suda u Hagu proglasili su ga krivim po 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid zbog pokolja u Srebrenici u julu 1995. Mnogi njegov slučaj smatraju najvažnijim suđenjem za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata", javlja BBC i podsjeća da je suđenje, u kojem je Karadžić sam sebe zastupao, trajalo osam godina.

Njemačka agencija DPA, takođe u prvi plan stavlja činjenicu da je bivši politički vođa bosanskih Srba, koji se u bijegu posvetio poeziji i alternativnoj medicini, proglašen krivim za genocid u Srebrenici, prvi na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Rojters takođe ističe da je Karadžić "proglašen odgovornim za opsadu Sarajeva i zločine protiv čovječnosti u bosanskim gradovima te pokušaj eliminacije muslimanskih muškaraca u Srebrenici".

"Oko 8000 muškaraca je ubijeno u Srebrenici u najgorem ratnom zločinu od Drugog svjetskog rata", podsjeća Rojters.

AFP piše o nekada najtraženijem bjeguncu u Evropi koji se skrivao punih 13 godina, da bi naposljetku ipak bio osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine i osuđen na 40 godina zatvora. Agencija dodaje da je tužilaštvo za Karadžića, kojeg mnogi Srbi smatraju "herojem rata u Bosni", tražilo kaznu doživotnog zatvora.

AFP i druge agencije takođe ističu da je nakon smrti bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića 2006. godine, 70-godišnji Karadžić najviši zvaničnik kojem je na Haškom tribunalu suđeno za zločine tokom rata od 1992. do 1995.

CNN javlja da je bivši vođa bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora pošto je proglašen krivim za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti po devet točaka optužnice.

"Optužnica za genocid odnosi se na pokolj muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici u julu 1995. Radi se o najvećem masovnom ubistvu u Evropi od Drugog svjetskog rata", javio je CNN.

Bonus video: