Mediji: Izbor Tačija za predsednika Kosova u skladu sa Ustavom

Tači treba da 7. aprila pred poslanicima Skupštine Kosova položi zakletvu, dok je, kako javljaju mediji, dogovoreno da 8. aprila i zvanično preuzme petogodišnji mandat predsjednika Kosova
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Hašim Tači, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.03.2016. 08:04h

Ustavni sud utvrdio je da prilikom izbora Hašima Tačija za predsjednika Kosova nije prekršen Ustav i ta odluka uskoro će biti saopštena, prenjela je prištinska televizija Klan Kosova.

"Odluka će biti vrlo brzo sapštena i u njoj se konstatuje da nije bilo gaženja procedura, niti Ustava prilikom izbora Tačija za predsjednika", javila je kasno sinoć ta televizija.

Tači treba da 7. aprila pred poslanicima Skupštine Kosova položi zakletvu, dok je, kako javljaju mediji, dogovoreno da 8. aprila i zvanično preuzme petogodišnji mandat predsjednika Kosova.

Skupština Kosova je 26. februara sa 71 glasom za u trećem krugu glasanja izabrala Hašima Tačija za predsjednika Kosova.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Tačijevog izbora podnjeli su poslanici opozicije 4. marta.

Oni su naveli da se dio zahtjeva za ocjenu ustavnosti odnosi na prisustvo poslanika na sjednici Skupštine, pošto je bilo prisutno svih 119 poslanika, jer je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj vratio mandat, kao i da je nepotrebno data pauza između drugog i trećeg kruga glasanja.

Bonus video: