Princ Čarls: To što sam čuo u Prištini slomilo mi je srce

Predsjednica kosova Atifete Jahjaga je odlikovala princa od Velsa medaljom za mir, demokratiju i humanizam nazvanu po provom predsjedniku Kosova "Dr Ibrahim Rugova"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2016. 20:46h

Britanski prestolonasljednik, princ Čarls izjavio je danas na međuvjerskoj konferenciji u Prizrenu da pomirenje i oprost vode ka boljoj budućnosti i založio se za stvaranje mostova saradnje između naroda i vjera na Balkanu.

"Kao što sam rekao i u Beogradu, ne smijemo dozvoiliti sebi da postanemo taoci istorije", rekao je princ Čarls.

On je izrazio zadovoljstvo što je danas imao prilike da se sretne sa građanima koji pripadaju različitim religijama i istovremeno podijelio zabrinutost sa porodicama nestalih od kojih je čuo za njihovu uznemirenost i bol.

"To što sam danas čuo u Prištini mi je slomilo srce. Čuo sam ljude koji su izgubili svoje najdraže, govorim o nestalim osobama. Želio bih da uradim više na tome", kazao je princ Čarls.

Ističući da razumije bol kroz koji su prošle porodice nestalih, princ od Velsa se založio da se radi na stvaranju uslova za saradnju.

Drugi dan posjete Kosovu, Čarls je započeo susretom sa predsjednicom Kosova Atrifetom Jahjaga, koja je ocijenila da je posjeta princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile Kosovu potvrdila posebne i jake veze Prištine i Londona, saopšteno je iz kabineta predsjednice Kosova.

"Predsjednica Jahjaga zahvalila je princu Čarlsu na izuzetnoj ulozi Velike Britanije za slobodu i nezavisnost Kosova, kao i u izgradnji stabilne demokratije", navodi se u saopštenju.

Jahjaga je s prinčevskim parom razgovarala o produbljivanju saradnje, o napretku Kosova u izgradnji demokratske države, kao i o međunarodnom priznanju Kosova, navodi se u saopštenju.

Takođe, bilo je riječi i o zajedničkom angažovanju Kosova i Velike Britanije u očuvanju i promovisanju međuvjerske tolerancije i sprječavanju seksualnog nasija tokom rata, ali i o ekonomskom razvoju zemlje i nastavku reformi radi stvaranja novih mogućnosti za omladinu Kosova, navodi se u saopštenju.

Jahjaga je odlikovala princa od Velsa medaljom za mir, demokratiju i humanizam nazvanu po provom predsjedniku Kosova "Dr Ibrahim Rugova".

Posle susreta sa Jahjagom, prinčevski par položio je cvijeće na spomenik nestalim, nakon čega su neki od članova porodica nestalih od princa Čarlsa zatražili da se izvrši pritisak na Srbiju, kako bi se razjasnile sudbine nestalih.

Britanski princ će prisustvovati i polaganju vijenca u sedištu Kfora u znak sjećanja na poginule britanske vojnike proginle tokom operacija na Kosovu.

Princ Čarls će poslije toga otputovati u Prizren, gdje će s Jahjagom prisustvovati međuverskoj konferenciji.

Članovi britanske kraljevske porodice posjetom Kosovu završavaju regionalnu turneju u okviru koje su bili i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: