Sud u Skoplju blokirao imovinu VMRO DPMNE: Ne mogu da prodaju ili iznajme "Bijelu palatu"

Privremena mjera obezbjeđvanja imovine VMRO DPMNE je donijeta na zahtjev Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, da bi se spriječila prodaja ili iznajmljivanje imovine dok ne bude okončan slučaj "Talir" - nelegalno finansiranje partije
99 pregleda 0 komentar(a)
Hristijan Mickoski, Foto: VMRO DPMNE
Hristijan Mickoski, Foto: VMRO DPMNE
Ažurirano: 01.11.2018. 13:27h

Krivični sud u Skoplju potvrdio je danas da je privremeno blokirao imovinu VMRO DPMNE, među kojima i zgradu u kojoj je sjedište najveće makedonske opozicione partije.

VMRO DPMNE je sudskom odlukom onemogućena da iznajmi ili proda takozvanu "Bijelu palatu" u Skoplju, čija je procijenjena vrijednost, prema medijima, 14 miliona eura, kao i još 68 objekata kupljenih između 2013. i 2015. i procijenjeni na 3,5 miliona eura.

Privremena mjera obezbjeđvanja imovine VMRO DPMNE je donijeta na zahtjev Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, da bi se spriječila prodaja ili iznajmljivanje imovine dok ne bude okončan slučaj "Talir" - nelegalno finansiranje partije.

U slučaju "Talir", koji je u maju 2017. otvorilo Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore, za nelegalno finansiranje i pranje para u periodu od 2009. do 2015. osumnjičeno je 14 tadašnjih funkcionera stranke na čelu sa predsjednikom Nikolom Gruevskim, koji je tada bio i premijer Makedonije.

Prije nekoliko dana lider te partije Hristijan Mickoski je rekao da se razmišlja o iznajmljivanju ili prodaji "Bijele palate".

Po Specijalnom tužilaštvu, sudskom mjerom se "zabranjuje otuđivanje i davanje pod zakup ukupno 69 nekretnina, među kojima je i sjedište stranke, s obzirom na to da postoji mogućnost da ta imovina bude otuđena do završavanja postupka".

Bonus video: