Prva žrtva poplava: U Đakovici se utopio starac. Srbija: Vanredno stanje u 11 opština

Sektor za vanredne situacije MUP naložio je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izvještavanje Republičkog centra za obavještavanje, na djelovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina.
131 pregleda 0 komentar(a)
Lučani, Foto: Twitter
Lučani, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.03.2016. 20:04h

Jak Tahiri (76) mještanin sela Dol u opštini Đakovica utopio se danas u jednom selu u toj opštini pokušavajući da pređe preko mosta.

Nesreća se, kako prenose kosovski elektronski mediji, dogodio danas oko 13 časova.

Tahiri je pronađen nakon pola sata pošto je prijavljen njegov nestanak bez znakova života a tijelo stradalog policija je predala članovima njegove porodice.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije Srbije evakuisali su 59 osoba iz domaćinstava ugroženih poplavama a vanredno stanje proglašeno je u 11 opština, saopštio je MUP.

U Lučanima je evakuisano 28 osoba, u Čačku 16, u Gornjem Milanovcu sedam, u Priboju pet, a u Novom Pazaru tri osobe.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio je da lokalna samouprava nije mogla da uradi ništa kako bi se spriječila poplava, naglašavajući da je vodotok Čemernice u nadležnosti ’"Srbijavoda", piše Blic.

Tokom noći pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica bili su angažovani na teritorijama opština Užice, Kosjerić, Arilje, Priboj, Čačak, Lučani i Gornji Milanovac, a aktivnosti su nastavljene i tokom današnjeg dana.

Vanredna situacija na teritoriji Republike Srbije trenutno je proglašena na teritorijama opština Čačak, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Ivanjica, Bajina Bašta, Kraljevo, Raška, Novi Pazar i Ljig, navodi se u saopštenju.

Sektor za vanredne situacije MUP naložio je pojačan rad operativnih centara i intenzivno izvještavanje Republičkog centra za obavještavanje, na djelovima teritorija gde su prognozirane veće količine padavina. Stavljeni su u pripravnost Specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i Specijalizovane jednice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Pripadnici Vatrogasno spasilačkih jedinica Čačak, Kragujevac, Niški i Kraljevački tim za spasavanje i rad na vodi dežuraju na terenu, a intenzivno se prati i nivo Zapadne Morave.

Na teritoriji Opštine Gornji Milanovac se preduzimaju i sprovode sve mjere u skladu sa Operativnim planom odbrane od poplava, dodaje MUP

Na ugroženom području u Čačku trenutno je angažovano 48 vatrogasaca, 14 vozila, jedan čamac i osam pumpi, kao i 20 pripadnika specijalističkih timova, pet vozila, sedam čamaca i četiri pripadnika Uprave za Vatrogasno spasilačke jedinice sa dva vozila.

Na putu do lica mjesta trenutno je angažovano 15 pripadnika specijalističkih timova, četiri vozila i pet čamaca.

Iz Kraljeva u Čačak upućen je 71 pripadnik žandarmerije.

Kako navodi MUP, u Opštini Lučani, na relaciji Đerađ - Lučani, Beogradski tim za spasavanje i rad na vodi non stop obilazi lokaciju i popisuje stanovništvo koje ne želi da se evakuiše kako bi im bila dostavljena hrana koju je obezbjedio Crveni Krst.

Beogradski tim evakuisao je četiri osobe. U mjestu Dljin Novosadski tim za spasavanje i rad na vodi, vrši redovne obilaske terena.

Na teritoriji opštine Lučani zbog izlivanja reke Bjelice poplavljeno je oko 70 domaćinstava.

Na čitavoj teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja Moravice i Rzava proglašena je vanredna situacija a u oko 100 domaćinstava voda je ušla u podrume.

Na šest lokacija gde su ugroženi stambeni objekti, upućeno je 500 džakova i pijesak. Još 1.000 džakova je naručeno i stići će u toku popodneva, navodi se u saopštenju.

U selu Milatkovice u opštini Raška, kako se dodaje, reka Raška probila je nasip i poplavila 20 dvorišta. Nema ugroženog stanovništva.

U naselju Luka u Priboju, u toku noći aktiviralo se klizište, a iz jednog domaćinstva evakuisano je pet osoba.

U Mjesnoj zajednici Poljane, u Obrenovcu došlo je do izlivanja Kolubare. Saobraćaj je u prekidu. Za sada nema ugroženih domaćinstava. Na licu mjesta su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Obrenovac, vatrogasci-spasioci i čamci.

U Novom Pazaru evakuisane su tri osobe, na samoj obali rijeke Jošanice.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova zajedno sa ostalim nadležnim službama neprekidno prate stanje na terenu, napominje MUP.

I vojska se angažuje u poplavljenjim područjima

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević donio je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova-Sektoru za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, Đorđević je odluku donio po ovlašćenju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i preporuke Vlade Srbije za angažovanje raspoloživih kapaciteta.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. Kako se dodaje, u svim mjestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

U okviru preduzetih aktivnosti, ministar Đorđević će u toku sutrašnjeg dana sagledati situaciju u poplavljenim područjima i obići preduzeća namenske industrije u Lučanima i Čačku i po potrebi doneti odluku o dodatnom angažovanju pripadnika Vojske Srbije, piše u saopštenju.