Baraljiu: Ima osnova za ocjenu ustavnosti Tačijevog izbora

U pokretu Samoopredjeljenje su naveli da je prilikom izbora predsjednika Kosova bilo političkih, proceduralnih i ustavnih problema koji dovode u pitanje ustavnost izbora Tačija za predsjednika Kosova
1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.02.2016. 09:49h

Univerzitetski profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu ocijenio je danas da ima osnova da se izbor Hašima Tačija za predsjednika Kosova dostavi na ocjenu ustavnosti u Ustavnom sudu Kosova.

Prema njegovim riječima, u Ustavu Kosova navedeno je da su za izbor predsjednika Kosova potrebne dvije trećine poslanika Skupštine, ali ne i da je neophodno prisustvo svih poslanika kako piše u tumačenju Ustavnog suda iz 2011. godine.

Međutim, Baraljiu je ocijenio da je pravo Ustavnog suda da tumači Ustav.

"Imamo tumačenje Ustavnog suda koje je drugačije od onoga šta piše u Ustavu Kosova (u slučaju izbora Bedžeta Pacolija za predsjednika 2011. godine). Jasno je da između odredbe Ustava i interpretacije Ustavnog suda u tom slučaju postoji prostor koji omogućava različite interpretacije", kazao je Baraljiu.

On je dodao i da je pravo poslanika ili opozicije da ovo pitanje dostavi Ustavnom sudu na procjenu ustavnosti i da možda to vrijedi pokušati.

Bivši predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da je Ustavni sud u slučaju Pacoli presudio da je bilo kršenja Ustava zbog činjenice da je prilikom glasanja za Pacolija u sali bilo manje od 80 poslanika i da nije bio ispunjen uslov da za predsjednika glasa najmanje dvotrećinska većina Skupštine Kosova.

Međutim, on ostavlja otvorenom mogućnost da se poslanici ujedinjene opozicije obrate Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti izbora Hašima Tačija za predsjednika Kosova.

U pokretu Samoopredjeljenje su naveli da je prilikom izbora predsjednika Kosova bilo političkih, proceduralnih i ustavnih problema koji dovode u pitanje ustavnost izbora Tačija za predsjednika Kosova.

Bonus video: