"Zeri": Tači - molotovljev predsjednik

Direktorka "Kohe" Fljaka Suroi u kolumni povodom izbora predsjednika rekla je da je izboru Tačija naročito doprinio Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, smatrajući da je on time počinio "političko samoubistvo"
0 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2016. 10:31h

Nakon izbora lidera Demokratske partije Kosova Hašima Tačija za kosovskog predsjednika jutro u Prištini je mirno, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta.

Tači je izabran sinoć za novog predsjednika Kosova, a njegovo kandidovanje na to mjesto izazvalo je proteste i sukobe čiji je bilans 24 povrijeđena policajca i jedan reporter albanske televizije Top Čenel.

Sada se postavlja pitanje ko će biti novi ministar spoljnih poslova umesto Tačija.

Spekuliše se da bi na to mjesto mogao da dođe Enver Hodžaj koji je ranije već bio na toj funkciji, saznaje Tanjug od izvora iz kosovskog parlamenta.

Hodžaj je jedan od političara sa Kosova koji je doktorirao u Austriji, a govori tečno njemački, engleski ali i srpski. Profesor je istorije, a rođen je u Suvoj Reci.

Kosovski dnevni list "Zeri" na naslovnoj strani Tačija naziva "molotovljevim predsjednikom", a u tesktu se navodi da je policija rasterala demonstrante, a da su simpatizari njegove stranke na ulicama Prištine slavili njegov izbor uz vatromet ali i puške..

"Zeri" konstantuje da je Tači četvrti predsjednik Kosova ali prvi koji se bira uz molotovljeve kotele, suzavac i hapšenja poslanika opozicije.

Prema pisanju tog dnevnika, očekuje se da će opozicija da produbi političku krizu na Kosovu nakon izbora Tačija za predsjednika.

List citira lidera pokreta Samoopredeljenje Visara Imerija koji je sinoć rekao da Tači može da bude predsjednik ali da na Kosovu nikada neće biti prihvaćen kao takav.

"Koha Ditore" je u svom izvještaju malo blaža nazivajući skupštinsko zasijedanje maratonskim na kojem su poslanici opozicije izbacivani na silu iz skupštinske sale, dopk su se napolju hiljade demonstranata protivile izboru Tačija za predsjednika.

List navodi da je opozicija na skupštinskom zasedanju "bombardovala" Tačija i poslanike vlasti kritikama a da su oni ćutali.

Direktorka "Kohe" Fljaka Suroi u kolumni povodom izbora predsjednika rekla je da je izboru Tačija naročito doprinio Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, smatrajući da je on time počinio "političko samoubistvo".

"Posle jučerašnjeg glasanja, više nema mjesta a nemaju ni moralnog prava da govore o Šik-u (tajnoj službi Tačija) ni o političkim ubistvima, korupciji, nepotizmu, principima. Jer je DSK juče potvrdio da su neiskreni i da su beskičmenjaci", navodi Fljaka Suroi, inače sestra Vetona Suroija, dugogodišnjeg novinara i predsjednik koordinacionog tijela za pregovore sa Srbijom.

Bonus video: