Skot kazao Vučiću: Izjava Pentagona o pogibili srpskih diplomata nije stav SAD

On je ocijenio da bi dostavljanje dokaza pokazalo poštovanje prema ljudskom dostojanstvu i ljudskom životu
4 komentar(a)
Kajl Skot, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Kajl Skot, Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.02.2016. 11:22h

Američki ambasador u Srbij Kajl Skot obavijestio je danas premijera te države Aleksandra Vučića da izjava portparola Pentagona od prije dva dana o uzrocima pogibije dvoje službenika srpske ambasade u Libiji ne odražava zvaničan stav američke administracije.

Ambasador Skot je rekao da je "izjava portparola Pentagona od prije dva dana bila bazirana na nepotpunim informacijama i da ne odražava zvaničan stav američke administracije, koji će biti saopšten po završetku istrage".

Američki ambasador je u razgovrou sa Vučićem rekao da je u toku analiza dokaza sa mjesta napada u Sabrati i da je izvještaj sa autopsije važan faktor za istragu, ali da je za konačne zaključke potrebno vrijeme, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima..

Premijer Vučić i Skot su se saglasili da je Srbiji i SAD zajednički cilj da se ustanovi puna istina o tragičnoj pogibiji Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Srpski premijer je američkom ambasadoru rekao da je Vlada Srbije spremna da sa američkom stranom razmijeni podatke do kojih je do sada došla, uključujući i obdukcione nalaze.

Vučić i Skot su razmotrili i druga regionalna i međunarodna pitanja. Konstatovali su potrebu nastavka dijaloga Beograda i Prištine, održanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i pronalaženja sveobuhvatnog rješenja za migrantsku krizu, navodi se u saopštenju.

Pentagon je u četvrtak saopštio da vjeruje da u vazdušnom udaru protiv Islamske države u Libiji prošle sedmice nije ubijeno dvoje otetih srpskih diplomata, već sumnja da je strance kidnapovala zasebna kriminalna grupa radi otkupa, koja je ih je ubila, a zatim pokušala da se "izvuče za njihovu smrt".

Pentagon ima nekoliko razloga da vjeruje da Srbi nisu bili u kampu Islamske države kada je bombardovan, rekao je jedan zvaničnik odbrane koji je insistirao na anonimnosti.

Portparol Pentagona je prethodno saopštio da ne postoji ništa što ukazuje da je smrt Slađane Stanković i Jovice Stepića posljedica bombardovanja.

Selaković: Ne očekujem da će SAD dostaviti dokaze o pogibiji srpskih diplomata

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da ne očekuje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji nisu poginuli u njihovom napadu.

"Nama ostaje gorak ukus, ali Srbiji i narodu bi značilo, i budućim odnosima SAD i Srbije bi značilo da kažu 'Da, naša greška je u pitanju'", rekao je Selaković za televiziju Pink.

On je ocijenio da bi dostavljanje dokaza pokazalo poštovanje prema ljudskom dostojanstvu i ljudskom životu.

Upitan da li je tačno da je juče u gradu Sabrata ubijen Al-Dabasi koji se sa svojom grupom sumnjiči za otmicu dvoje srpskih diplomata u Libiji u novembru prošle godine, ministar pravde je ocijenio da vijesti koje dolaze iz Libije treba da budu stavljene pod znak pitanja.

"Država Libija formalno-pravno ne postoji, svaka informacija koja dolazi treba da bude stavljena pod znak pitanja. Svaka spekulacija da je on bio osumnjičen za ubistvo, to su svakako informacije koje svakako nisu kredibilne", dodao je Selaković.

Ministar pravde rekao je prije tri dana da je autopsijom na Vojnomedicinskoj akademiji ustanovljeno da su službenici ambasade Srbije u Libiji poginuli od detonacije u američkom bombardovanju, odnosno da nisu bili mučeni.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se rezultati obdukcija tijela dvoje poginulih koje su obavili srpski i libijskih stručnjaci poklapaju zbog čega se sastao danas u Vladi Srbije sa američkim ambasadorom u Beogradu Kajlom Skotom.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine, iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

Bonus video: