Kurti: Zakazivanje sjednice Skupštine Kosova predstavlja puč

"Hašim Tači nije uspio da učlani Kosovo u Unesko i za vrijeme njegovog mandata Kosovo je bilo dobilo samo dva priznanja nezavisnosti", naveo je poslanik Samoopredjeljenja
0 komentar(a)
Aljbin Kurti, Foto: Betaphoto
Aljbin Kurti, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 24.02.2016. 19:25h

Poslanik pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini Kosova Aljbin Kurti ocijenio je večeras da je zakazivanje sjednice kosovskog parlamenta na kojoj će poslanici izabrati novog predsjednika, "puč".

Reagujući na odluku Predsjedništva Skupštine Kosova da sjednicu parlamenta zakaže za petak, 26. februar, Kurti je kazao da su tim činom "pale maske sa lica sadašnje vlasti".

"U ovoj teškoj krizi, nemamo luksuz da ostvarujemo ambicije neuspjelih ličnosti. Hašim Tači nije uspio da učlani Kosovo u Unesko i za vrijeme njegovog mandata Kosovo je bilo dobilo samo dva priznanja nezavisnosti", naveo je poslanik Samoopredjeljenja.

Kurti je pozvao građane Kosova, "bez obzira na njihovu starosnu i partijsku pripadnost", da na protestu izraze nezadovoljstvo tom odlukom Predsjedništva Skupštine.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je ranije večeras da je Predsjedništvo parlamenta odlučilo da se sjednica na kojoj treba da bude izabran novi predsjednik, održi u petak, 26. februara.

"U petak od 11 časova, Kosovo će proći jedan od posebnih trenutaka, na dnevnom redu skupštine je izbor predsjednika države", kazao je Veselji na konferenciji za novinare u Prištini, dodavši da su kandidati za tu funkciju Hašim Tači i Rafet Rama iz Demokratske partije Kosova.

Predsjednik Skupštine je dodao da će proces izbora novog predsjednika biti "transparentan i sveobuhvatan".

Novi predsjednik mora da bude izabran do 6. marta, inače će na Kosovu biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Prema proceduri, u prva dva pokušaja izbora predsjednika u Skupštini, potrebno je da za njega glasa dvije trećine, odnosno najmanje 80 poslanika, dok je u trećem pokušaju dovoljno da ga podrži više od 50 odsto, odnosno 61 poslanik.

Sadašnjoj predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi mandat ističe 6. aprila.

Bonus video: