Borger: Vrh BIA štitio Radovana Karadžića, a Rusi Ratka Mladića

Prema njegovim riječima, kod Mladića je bilo najinteresantnije to što su ga štitili Rusi
322 pregleda 8 komentar(a)
Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2016. 19:29h

Istražitelji beogradske Bezbjednosno-informativne agencije su identifikovali Radovana Karadžića još ranije, ali ga je vrh BIA štitio i on je uhapšen tek kada je došlo do smjene rukovodstva, tvrdi britanski novinar Džulijan Borger u intervjuu televiziji N1.

Borger, novinar Gardijana i dobitnik Pulicerove nagrade koji je izvještavao s ratišta u BiH za BBC, a na Balkan se vratio i 1999. godine tokom sukoba na Kosovu, objavio je knjigu "Krvnikov trag", koja govori o najtraženijim haškim optuženicima u novijoj istoriji - Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, prenosi N1

U knjizi je opisan lov na dva ključna čovjeka, Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, a skrivanje Karadžića i njegov boravak u Beogradu pod lažnim identitetom doktora Dragana Dabića, kao i njegovo hapšenje prvi put je, kako dodaje ta televizija, detaljno opisano u ovoj knjizi.

"Iako su ga istražitelji Bezbjedonosno-informativne agencije identifikovali, nisu mogli odmah reagovati zato što je sam vrh BIA štitio Karadžića. Tek kada je došlo do smjene u vrhu BIA, bilo ga je moguće uhapsiti", rekao je Borger u ekskluzivnom intervjuu za N1 koji će u cjelosti biti emitovan sjutra.

Prema njegovim riječima, kod Mladića je bilo najinteresantnije to što su ga štitili Rusi.

"Federalna služba bezbjednosti pomagala je da se olakša pritisak na njegovu porodicu, a špijunirali su i Haški tribunal, i vršili pritisak i na srpske zvaničnike da ne idu u Hag", kazao je Borger.

On u knjizi, kako navodi N1, opisuje i pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Govori i o dramatičnim trenucima kada je Tribunal tražio arhivu Hrvatske vojske i HVO-a, koju je Tuđmanov režim sakrio u nekoj napuštenoj kući u okolini Zagreba.

Na vlast su, kako podsjeća N1, bili tek došli Stjepan Mesić i Ivica Račan koji su htjeli da budu s Tribunalom, ali predaja važne arhive naišla je na žestok otpor vojnog vrha Hrvatske i došlo je gotovo do oružanog sukoba regularne policije i pripadnika starih obavještajnih struktura.

Bonus video: