Nastavak političke krize u Makedoniji: Nema uslova za slobodne izbore

Glavna opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije zaprijetila je bojkotovanjem izbora argumentom da kontekst nije pogodan za održavanje poštenog i ravnopravnog glasavanja krajem aprila
1 komentar(a)
Skoplje, Foto: Shutterstock
Skoplje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.02.2016. 15:25h

Sadašnji uslovi u Makedoniji ne dopuštaju održavanje "vjerodostojnih" parlamentarnih izbora, ocijenili su u nedjelju predstavnici SAD-a i EU-a u toj zemlji. Prijevremeni izbori predviđeni za 24. april trebali bi da okončaju političku krizu u Makedoniji, ali SAD i EU smatraju da bi ih trebalo održati kasnije.

U pismu upućenom privremenom premijeru Emilu Dimitrievu, evropski i američki ambasadori ističu da nikakav "sporazum dosad nije postignut oko reforme medija što bi garantovalo ravnopravniju situaciju" za kandidate, prenosi SEEbiz.

Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog informacija o "pritiscima i zastrašivanju birača", kaže se u pismu.

Predstavnik Vašingtona u Skoplju Džes Bejli istakan je da je predložen datum za održavanje izbora 5. jun.

Glavna opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije zaprijetila je bojkotovanjem izbora argumentom da kontekst nije pogodan za održavanje poštenog i ravnopravnog glasavanja krajem aprila.

Vladajuća VMRO-DPMNE predvođena bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, zanemarila je pozive na odgađanje izbora, podstičući međunarodnu zajednicu da interveniše u svojstvu arbitra.

Biznis-plus.com

Bonus video: