Kosovo u srijedu dobija predsjednika

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj kazao je da se ta država kreće u pravcu novih izbora
1 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Hašim Tači, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.02.2016. 12:03h

Zvaničan datum sjednice kosovskog parlamenta, na kojoj će se birati predsjednik te države nije poznat, ali iz stranke jedinog kandidata za to mjesto Hašima Tačija proslavu najavljuju u srijedu.

Mandat dosadašnjoj predsjednici Atifeti Jahjagi ističe u aprilu, a novi predsjednik treba da bude izabran najkasnije u prvoj nedjelji marta, prenosi Tanjug.

Vladajuća koalicija u Prištini ne želi da otkrije datum izbora zbog protivljenja opozicionih stranaka, koje već duže vrijeme blokiraju rad parlamenta i održavaju ulične proteste.

List Koha Ditore je na naslovnoj strani objavio da je Demokratska partija Kosova (PDK) Hašima Tačija pozvala na proslavu 24. februara.

Potpredsjednik PDK, Enver Hodžaj izjavio je juče da je Tačijev izbor za predsjednika gotova stvar i da je koalicija obezbijedila neophodne glasove za okončanje tog procesa.

Navodi se da predstavnici Vlade nijesu negirali da će Tači biti izabran za predsjednika u srijedu, dok je opozicija upozorila da će se tome protiviti jer će, kako smatraju, to produbiti krizu.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj kazao je da se ta država kreće u pravcu novih izbora.

On je uvjeren da Tači neće biti izabran za predsednika, a kao posledica toga će, kako je rekao, biti održani novi izbori.

" Mislim da ćemo 7. marta automatski ići na nove izbore", ocijenio je Haradinaj.

Bonus video: