Devet poslanika opozicije Kosova pred sudom

Predsjednik Alijanse za budučnost Kosova Ramuš Haradinaj vratio je poslanički mandat, navodeći da je Skupština postala institucija za prikrivanje nepoštovanja i kršenja Ustava od strane Vlade
2 komentar(a)
Kosovo suzavac, Foto: Reuters
Kosovo suzavac, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2016. 13:34h

Devet pritvorenih opozicionih poslanika Skupštine Kosova danas će biti izvedeno na sud zbog sumnje da su izvršili krivično djelo posjedovanja oružja i ometanje službenog lica u vršenju službenih obaveza.

Sudija Osnovnog suda u Prištini će odlučiti dali će pritvoreni poslanici ostati u pritvoru, ili će im biti određen kućni pritvor ili neka druga mjera.

Poslije incidenta u Skupštini Kosova, policija je juče pritvorila devet poslanika, dok je najavila i da će uhapsiti i poslanicu Aljbuljenu Hadjiu koja je trenutno u KBC Kosova na liječenju, čim bude puštena iz bolnice.

Skupština Kosova je juče tek u četvrtom pokušaju uspjela da održi sjednicu, dok je prethodno opozicionim poslanicima koji su bacali suzavac izrečena mjera suspenzije sa sjednice i nije im dozvoljeno da prisustvuju sjednici.

Predsjednik Skupštine Kadri Veselji je na vanrendoj konferenciji za novinare pozvao opozicione stranke na dijalog i ocijenio da incidenti u Skupštini najveću štetu nanose Kosovu kao državi.

Predsjednik Alijanse za budučnost Kosova Ramuš Haradinaj vratio je poslanički mandat, navodeći da je Skupština postala institucija za prikrivanje nepoštovanja i kršenja Ustava od strane Vlade.

Najdramatičniji, ali kako, komentatori ocjenjuju, i najracionalniji u obračanju poslanicima je bio poslanik Samoopredjelenja Iljir Deda ističući da ovakvim ponašanjem Kosovo ulazi u najrizičniju fazu teške političke krize.

"Da Ii ste svjesni kuda idemo s ovakvim pristupom? Kosovo će loše završiti. Niko neće da dođe da nam reguliše ovu situaciju. Da li je to vrijedno toga", pitao je Deda.

Posebno su teške bile scene udaljavanja poslanika koje je Predsjedništvo Skupštine suspendovalo, kada je obezbjeđenje bilo prinuđeno da ih nasilno izbacuje iz plenarne sale.

Policija Kosova je saopštila da je od nje zatraženo da udalji poslanike opozicije iz skupštinske sale i da je postupila u skladu s procedurama pošto su pojedini poslanici odbili da napuste salu.

Opozicija zahtjeva ostavku Vlade i prijevremene izbore, a najavila je da će, u slučaju da vlast odluči da izabere novog predsjednika, protesti eksalirati. Kao razlog navodi sporazume o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom večinom, koji je premijer Isa Mustafa zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem potpisao u Briselu 25. avgusta i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom koji je potpisan 26. avgusta takođe u Briselu.

Bonus video: