Prva godina mandata: Kitarović otkrila bistu Tuđmana

Kitarović je, na prijemu povodom prve godine svog mandata, rekla da, ako iko zaslužuje da njegova bista bude tu, onda je to bista prvog hrvatskog predsjednika koji je na Pantovčaku donosio ključne odluke
4 komentar(a)
Franjo Tuđman, Foto: Facebook.com
Franjo Tuđman, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 20.02.2016. 12:16h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je samo mjesec dana po izboru na funkciju s Pantovčaka uklonila bistu Josipa Broza Tita, danas je, godinu dana od tada, na to mjesto postavila bistu prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Grabar Kitarović je, na prijemu povodom prve godine svog mandata, rekla da, ako iko zaslužuje da njegova bista bude tu, onda je to bista prvog hrvatskog predsjednika koji je na Pantovčaku donosio ključne odluke.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman među hrvatskim velikanima u Uredu predsjednice

Posted by Kolinda Grabar-Kitarović on Saturday, 20 February 2016

"Njegova politika tada bila je politika pomirenja. Politika zajedništva koja se nastavlja na politiku pomirenja, politika zajedništva o kojoj govorim neprestano, posebno je bitna. Ona znači da svi zajedno radimo u cilju bolje hrvatske domovine, u cilju boljih uslova za sve mlade i djecu, da ostaju u Hrvatskoj, a oni koji su otišli da se vraćaju", rekla je Grabar Kitarović.

Ona je uvjerena da je Hrvatska jedno od najboljih mjesta u svijetu.

Poprsje Tuđmana je prije dve decenije izradio hrvatski skulptor Kruno Bošnjak i sada je u prizemlju Vile Zagorje na Pantovčaku u “društvu” s bistama kralja Tomislava, bana Ivana Mažuranića, Josipa Štrosmajera, Anta Starčevića, Stjepana Radića i Alojzija Stepinca.

Hrvatski mediji podsjećaju da u vrijeme dva mandata predsjednika Stjepana Mesića i mandata Iva Josipovića, za bistu nije bilo mjesta u prizemlju Vile Zagorje na Pantovčaku, gdje se nalaze izložene skulpture, poprsja i biste hrvatskih velikana.

Mjesec dana od izbora za predsjednicu Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović je uklonila bistu doživotnog predsjedika SFRJ Josipa Broza Tita izrađenu u mermeru i poslala je u Muzej hrvatskog Zagorja, u njegovo rodno mjesto Kumrovec.

Prvu godinu mandata predsjednica Grabar-Kitarović obilježila je danas prijemom 200 građana na Pantovčak koji će moći da vide poprsje Tuđmana.

Bonus video: