Zaev: Opozicija nema namjeru da na TV gleda jednostrano organizovane izbore

Ambasade SAD i EU su poručile da će sjutra dati ocjenu da li postoje uslovi za izbore u aprilu, ali da će same makedonske partije odlučiti da li će se izbori održati
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 17:58h

Lider opozicionog Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je danas da ne postoje uslovi da vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji budu održani 24. aprila i istakao da opozicija ima političke mehanizme da ih onemogući.

Poslije sastanka s predstavnicima novoformirane stranke Besa, Zaev je istakao da učestvovanje na tim izborima nije opcija za makedonske opozicione stranke i da u slučaju da ih Vlada jednostrano organizuje opozicija "nema namjeru da na televiziji gleda jednostrano organizovane izbore".

"Vjerujte postoje svi mogući politički mehanizmi na raspolaganju opoziciji koje može da iskoristi u funkciji onemogućavanju vlasti da jednostrano organizuje izbore", rekao je lider najveće makedonske opozicione partije.

Zaev je rekao da očekuje da će međunarodna zajednica - SAD i Evropska unija - sjutra u ocjeni potvrditi da nisu ispunjeni uslovi za fer i demokratske izbore u aprilu.

Ambasade SAD i EU su poručile da će sjutra dati ocjenu da li postoje uslovi za izbore u aprilu, ali da će same makedonske partije odlučiti da li će se izbori održati.

Premijer Emil Dimitriev, koji treba da pripremi izbore, rekao je da "nema nijednog razloga da datum izbora bude diskutabilan".

"Datum izbora je definisan zakonom i izglasale su ga sve političke partije u Sobranju i dio je Dogovora iz Pržina. Smatram da treba da se držimo onoga što je dogovoreno i izglasano u Sobranju", rekao je novinarima Dimitriev, koji je funkcioner VMRO DPMNE.

S Dimitrievim se saglasio i lider njegove stranke Nikola Gruevski koji je rekao da se SDSM i Zaev "plaše izbora, jer se boje odgovora građana".

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov je ocijenio da je neophodno da se poštuje Dogovor iz Pržina i datumi iz tog dogovora da bi Makedonija mogla da ima vladu s čistim političkim mandatom, koja može da se uhvati u koštac, prije svega, s postojećim bezbjednosnim rizicima.

Vladajuća većina u kojoj su VMRO DPMNE i DUI u Sobranju je 18. januara bez saglasnosti SDSM donijela odluku da se izbori održe 24. aprila kako je predviđeno Dogovorom iz Pržina, a da se Sobranje raspusti 60 dana prije izbora.

Dogovor u Pržina su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke VMRO DPME Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači. Tim sporazumom je trebalo da se razriješi kriza u Makedoniji koja je počela na proljeće 2014, kada je SDSM poslije parlamentarnih izbora ocijenio da su lažirani i odbio da uđe u parlament.

Bonus video: