Mektić: Abu Hamza i dalje pretnja po nacionalnu bezbjednost

Sud u Strazburu je, dodao je Mektić, zabranio deportaciju Abu Hamze u Siriju, jer je ta zemlja u ratnim dejstvima i može mu biti ugrožen život
1 komentar(a)
džihadista, Foto: Shutterstock.com
džihadista, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.02.2016. 16:45h

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da Imad el-Husin, poznatiji pod imenom Abu Hamza, i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Mektić je za regionalnu televiziju N1 potvrdio da je Abu Hamza poslije sedam godina provedenih u imigracionom centru u Istočnom Sarajevu pušten na slobodu.

On je rekao da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu ranijih godina potvrdio sve odluke Suda BiH, kojima je Abu Hamza bio pod nadzorom u Imigracionom centru, kao i opravdanost činjenice da on predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Sud u Strazburu je, dodao je Mektić, zabranio deportaciju Abu Hamze u Siriju, jer je ta zemlja u ratnim dejstvima i može mu biti ugrožen život.

"Mi ga nismo mogli vratiti u Siriju i počeli smo proces potrage za trećom zemljom koja bi bila sigurna", rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Prema njegovim riječima, BiH se obratila više od 30 zemalja, od kojih su neke odmah odbile zahtjev da private Abu Hamzu, dok su neke tražile dodatne informacije.

"Nakon što smo udovoljili zahtjevu, oni su odbili da ga private", kazao je Mektić.

On je istakao da je BiH tražila zemlju koja bi prihvatila Abu Hamzu sve do druge polovine prošle godine, kada je usvojen novi Zakon o strancima, prema kojem stranac ne može biti zadržan duže od 18 mjeseci pod mjerom nadzora.

Nakon puštanja na slobodu Abu Hamza ne može raditi u BiH, rekao je Mektić, dodavši da BiH "mora da trpi njegovo prisustvo".

Prema njegovim riječima, Abu Hamzi je i dalje ograničeno kretanje, a izrečena mu je i obaveza redovnog javljanja policiji.

"Osim toga, biće nadziran od svih bezbjednosnih agencija. Da li će se aktivirati na nezakonitim ili nelegalnim radnjama, pogotovo na aktivnostima koje mogu imati karakter ugrožavanja bezbjednosti BiH, to ćemo da vidimo", rekao je ministar bezbjednosti BiH.

Bonus video: