Vodopivec: Uskoro ću ponovo letjeti, bombu ne možete da vježbate

"U trenutku eksplozije je kod nas uletio dim, prašina, sve ono, prljavština...to je trajalo možda 10-15 sekundi. Tad sam ja preuzeo komande, kopilot Rikardo je uzeo radio vezu, javili smo odmah da se vraćamo. To je bilo bez dileme, tako nešto kad se desi, moramo odmah na zemlju", kazao je Vodopivec
0 komentar(a)
Vladimir Vodopivec, Foto: Beta-AP
Vladimir Vodopivec, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.02.2016. 19:24h

Pilot Vladimir Vodopivec, čiji je avion prošle nedjelje bio na meti terorističkog napada, najavio je danas da će uskoro ponovo upravljati letjelicom.

U intervjuu za televizuju N1 Vodopivec je najavio da će uskoro otići u penziju, ali da će prije toga u najskorije vrijeme ponovo letjeti.

"Pa, hoću, evo sad vrlo skoro, kad me pozovu, jer ionako imam još pet mjeseci do penzije, ali dolje (u Somaliju) vjerovatno neću da se vraćam", kazao je Vodopivec na pitanje da li će ponovo pilotirati nakon onog što mu se desilo.

Prošle nedjelje svijet je obišla vijest da je eksplodirala bomba u avionu na letu od Mogadiša do Džibutija, a dugogodišnji pilot Montenegro Airlinesa i JAT-a bio je zaslužan za bezbjedno prizemljenje letjelice.

"U trenutku eksplozije je kod nas uletio dim, prašina, sve ono, prljavština...to je trajalo možda 10-15 sekundi. Tad sam ja preuzeo komande, kopilot Rikardo je uzeo radio vezu, javili smo odmah da se vraćamo. To je bilo bez dileme, tako nešto kad se desi, moramo odmah na zemlju", kazao je on.

Na aerodromu je sve bilo spremno za prijem aviona, ali je bezbjedno slijetanje zavisilo od iskustva i stručnosti posade odnosno pilota.

"Iskustvo u našem poslu je najvrednije. Mi vježbamo sve živo na simulatoru, ali bombu ne možete da vježbate. Vježbamo procedure kako bi bilo i šta bi bilo, ali tu situaciju, taj adrenalin, to ne može da se vježba. Tako da je stvarno za mene iznenađujuće pozitivno da ocijenim sve i kabinsko osoblje i putnike. Vjerovatno se zato i završilo sve ovako kako jeste", kazao je Vodopivec.

Bonus video: