Suđenje "Kumanovskoj grupi": Ukšimi se osjeća djelimično krivim, ali ne za terorizam

Prema optužnici, "Kumanovska grupa" je napala policijsku karaulu u Gošincu 21. aprila, kako bi došla do oružja kojima raspolažu makedonske policijske snage
96 pregleda 0 komentar(a)
Suđenje, Kumanovska grupa, Foto: Beta-AP
Suđenje, Kumanovska grupa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.02.2016. 16:54h

Na suđenju "Kumanovskoj grupi" za terorizam, prvooptuženi Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, izjavio je danas da je delimično kriv za djelo za koje ga terete.

Ukšimi je rekao da je bio dio grupe, ali da se ne osjeća krivim za terorizam.

Ostali optuženi negiraju krivicu, a neki tvrde da nikad nijesu bili u Kumanovu, ni u Gošincu 21. aprila kada je naoružana grupa napala karaulu na makedonskoj granici, razoružala policajce i odnijela oružje.

Tužilastvo je prije toga tvrdilo da je "Kumanovska grupa" odgovorna za sukob sa policijom u maju prošle godine u Kumanovu, i da je prije toga, u aprilu 2015. napala i policijsku stanicu u Gošincu.

Prema optužnici, "Kumanovska grupa" je napala policijsku karaulu u Gošincu 21. aprila, kako bi došla do oružja kojima raspolažu makedonske policijske snage.

Kao odgovor na taj napad makedonska policija je 9. maja u Kumanovo poslala specijane jedinice da preteresu osumnjičene . Kada s policija približila naselju Divo optuženi su bacili ručnu bombu, a nakon toga su počeli pucati na policiju. Sukob policiije i "Kumanovske grupe" je trajao cio dan.

Pred Vrhovnim sudom u Skoplju je, uz jake mjere obezbjeđenja, počelo suđenje za terorizam grupi od 30 muškaraca albanske nacionalnosti poznatoj kao "Kumanovska grupa". Suđenje se, kako je objašnjeno, održava u Vrhovnom sudu kako bi se obezbijedili uslovi za proces.

Suđenje je počelo iznošenjem uvodne riječi tužilaštva koje je tvrdilo "Kumanovska grupa" koja se 9. i 10. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu, funkcionisala na tri nivoa. U tim sukobima poginulo je osam policajaca i 10 pripadnika "Kumanovske grupe".

Prvi nivo, prema tužilaštvu, bila je komandna struktura, drugo nivo, logistika, a treći nivo obuhvata članove grupe koji su učestvovali u oružanom sukobu. Prema tvrdnjama tužilaštva prvi i treći nivo činili su ljudi koji žive na Kosovu, dok je drugi nivo, logistika bila iz Makedonije.

Tužilaštvo tvrdi i da je "Kumanovska grupa" duže vrijeme planirala i spremala akciju u Kumanovu, a da će se u toku suđenja otkriti motivi terorističkog akta.

Prije početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijko vještačenje za optužene, ali je sud odbacio njihove zahteve. Na početku suđenja optuženi su se izjasnili da se ne osjećaju krivi za terorizam i terorističko organizovanje.

Ispred Suda i u samoj zgradi bilo jako policijsko obezbjeđenje, a svi koji prisustvuju suđenju, prije ulaska u zgradu temeljno su provjeravani. U vrijeme dovođenja optuženih Sud su nadlijetali policijski helikopteri.

Pred sudom je bio i kosovski ambasador u Makedonij Ilber Hisa.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika "Kumanovske grupe". Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Prvooptuženi je Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, a drugi na listi optuženih je Andi Krasnići iz Mališeva. Ukšimija i Krasnićija optužnica tereti da su bili vođe "Kumanovske grupe", dok su ostala dvojica vodđ i organizatora napada u Kumanovu Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijen u policijskoj akciji.

Prije početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijsko vještačenje za optužene ali je sud odbacio njihove zahtjeve.

Bonus video: