Pilot koji je sletio sa rupom u avionu nasljednik slavnog pilota

Američki piloti su zarobljeni zbog špijunaže, iako su se pravdali da su narušili jugoslovenski vazdušni prostor zbog "lošeg vremena"
196 pregleda 18 komentar(a)
avion, rupa, Foto: AVHERALD.COM
avion, rupa, Foto: AVHERALD.COM
Ažurirano: 04.02.2016. 18:16h

Pilot Vladimir Vodopivec (64), koji je u utorak u Somaliji spasao 74 putnika tako što je bezbjedno prizemljio avion u kojem je eksplodirala bomba, nasljednik je slavnog avijatičara jugoslovenske vojske, koji je 1946. godine oborio američki avion koji je narušio vazdušni prostor tadašnje NRJ, piše Blic.

Vladimir je ime dobio po svom ocu, heroju jugoslovenske avijacije. Te 1946. godine, dogodila su se dva nezakonita upada američkih aviona u vazdušni prostor Narodne Republike Jugoslavije. Prvi incident desio se kada je jugoslovenska avijacija primorala američki "C-47 Skajskraft" da sleti na aerodrom u Kranju.

Američki piloti su zarobljeni zbog špijunaže, iako su se pravdali da su narušili jugoslovenski vazdušni prostor zbog "lošeg vremena".

Deset dana nakon tog incidenta, još jedan "C-47" upao je u vazdušni prostor NRJ. Drugi put nije bilo prizemljivanja, već je uslijedio oštriji odgovor. Vladimir Vodopivec je oborio američku letjelicu, pri čemu je svih pet članova posade poginulo.

Kako podsjeća Blic, obaranje aviona izazvalo je bijes u Americi, a tadašnji državni sekretar Birns je u telefonskom razgovoru iznio ozbiljne prijetnje zamjeniku jugoslovenskog premijera Edvardu Kardelju.

Pojedini mediji u SAD, poput "Dejli njuza", zagovarali su čak i nuklearni napad na Beograd. Sve je ostalo samo na prijetnjama, a zarobljeni piloti su oslobođeni i deportovani u SAD.

Ovo nije bilo jedino herojstvo Vladimira Vodopiveca. Trinaest godina kasnije, 1959. godine, Vladimir Vodopivec bio je za kormilom otetog putničkog aviona na liniji Tivat-Beograd. Jedan od otmičara mu je tokom cijelog leta držao pištolj prislonjen uz sljepoočnicu. Avion je preusmjeren na aerodrom u Bariju, a Vodopivec je poslije višesatne drame na nebu, sa skoro ispražnjenim rezervoarom ipak uspio da uspješno prizemlji avion.

Vodopivec senior preminuo je prije tri godine, a svi koji su ga poznavali složni su u jednom: on je najbolji pilot kojeg su Srbija i Jugoslavija ikada imale.

Bonus video: