Kosovo: Tači želi da postane predsjednik prije 17. februara

Tri stranke parlamentarne opozicije protive se izboru Tačija za predsjednika Kosova i ranije su najavile da će na sve načine blokirati i sjednicu na kojoj izbor predsjednika bude tačka dnevnog reda
50 pregleda 2 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.01.2016. 10:01h

Plan koalicije DPK-DSK je da aktuelni zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači osmogodišnjicu nezavisnosti dočeka na poziciji kosovskog predsjednika, piše kosovska stampa, odnosno prije zakazanog protesta opozicije 17. februara.

Prištinski Zeri piše da se priprema teren da Tači bude izabran na jednom od prvih zasjedanja parlamenta u ovoj godini, najvjerovatnije u naredne dvije sedmice.

Prema pisanju tog lista, to je potvrđeno i na jučerasnjoj sjednici Tačijeve DPK na kojoj je za njegovog protivkandidata izabran Rafet Rama, a u sve u cilju ispunjavanja formalno pravnih kriterijuma.

Iako DPK još to nije potvrdila, izvori Zerija su tvrde da je na jučerašnjoj sjednici parlamentarne grupe Tačijeve stranke donijeta odluka da zasjedanje za izbor predsjednika ne bude održano prije 10. februara.

Potpredsjednik skupštine Džavit Haljiti, međutim, nema informaciju kada će biti održano plenarno zasjedanje na kome će biti izabran novi predsjednik Kosova.

Tri stranke parlamentarne opozicije protive se izboru Tačija za predsjednika Kosova i ranije su najavile da će na sve načine blokirati i sjednicu na kojoj izbor predsjednika bude tačka dnevnog reda.

Bonus video: