Prese: Teroristi se obučavaju i u Sloveniji

Iza poligona za džihadiste navodno stoji salafistička zajednica iz predgrađa Ljubljane, koja je već veći broj ekstremista uputila na ratna područja u Iraku i Siriji, piše Prese
54 pregleda 1 komentar(a)
Slovenija, Foto: Shutterstock
Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2016. 18:33h

Austrijski list Prese (Die Presse) objavio je danas da se teroristi ne obučavaju samo u Siriji, već i u Evropskoj uniji (EU) i na Balkanu, i pritom naveo i Sloveniju.

List navodi da je riječ o usamljenom objektu na rubu glavnog grada Ljubljane, prenose slovenački mediji.

Europol, koji je izvor informacija austrijskog Presea, zvanično nije dao nikakve podatke o centrima obuke Islamske države u EU, ali list na svojoj internet stranici navodi da je preko nedavno otvorene šengenske granice u Sloveniju na islamistička predavanja ili na muslimanske praznike povodom rođenja djece, više muškaraca došlo u konvoju automobila.

Cilj im je bila usamljena zgrada u okolini Ljubljane, gdje su se u prisustvu salafista iz Njemačke, Luksemburga, Slovenije i Austrije radikalizovali i vježbali sa oružjem. Pristupne puteve do centra su obezbjeđivali stražari, prenose slovenački mediji.

Iza poligona za džihadiste navodno stoji salafistička zajednica iz predgrađa Ljubljane, koja je već veći broj ekstremista uputila na ratna područja u Iraku i Siriji, piše Prese.

Slovenačka policija je slovenačkoj agenciji STA rekla da tokom aktivnosti za rano otkrivanje radikalizacije i provjere informacija nije dobila podatke o postojanju poligona za salafiste u Sloveniji odnosno o osposobljavanju islamskih ekstremista u ljubljanskim šumama.

Prema navodima austrijskog lista koji se poziva na bezbjednosne izvore, jedan od tragova vodi u BiH.

Europol je je juče upozorio na nove terorističke napade u Evropi, a kako je rekao njegov direktor Rob Vejnrajt Islamska država je razvila nove kapacitete za izvođenje velikog terorističkog napada sa posebnim naglaskom na Evropu, a posebno na Francusku.

Bonus video: