Makedonija od Mađarske zatražila ekstradiciju Gruevskog

65 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Nikola Gruevski, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2018. 19:00h

Vlada Makedonije je saopštila danas poslije podne da je Mađarskoj poslala zvanični zahtjev za ekstradiciju osuđenog bivšeg premijera Nikole Gruevskog i da očekuje da vlasti u Budimpešti prihvate taj zahtjev.

"Očekujemo da će vlasti u Budimpešti bezuslovno privatiti zahtjev za ekstadiciju i da će, u saglasnosti sa poštovanjem međunarodnog prava kao zemlja članica EU i NATO, omogućiti vraćanje Gruevskog u Makedoniju, da bi odslužio kaznu zatvora i odgovarao za ostala djela za koja je optužen", navodi se u saopštenju.

Vlastima Mađarske je juče, podsjeća se, uručena i protestna nota zbog uloge mađarskih ambasada u bjekstvu Nikole Gruevskog iz Makedonije.

U saopštenju se ističe da protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog nikada nije bio vođen nikav politički progon i da nisu evidentirane nikakve prijetnje po njegov život, niti je neka vladina institucija prijetila njegovom životu.

"Osuđeni Nikola Gruevski je bio pod policijskom zaštitom saglasno pravima koja mu slijede kao bivšem premijeru i ni u jednoj situaciji nije prijavio prijetnje po svoj život", navodi se u saopštenju.

Napominje se da je Gruevski osuđen pravosnažnom presudom u javnom i transparentnom procesu kao i da se protiv njega vodi još nekoliko sudskih postupaka, istraga i jedan predistražni postupak i konstatuje da je jedini cilj Gruevskog da izbjegne pravdu.

Republika Makedonija je, ističe se, pravna država u kojoj vladaju zakoni. "Svako za koga se dokaže da je prekršio zakone i svako za koga postoji pravosnažna presuda odgovaraće za svoje postupke", navela je Vlada Makedonije.

Bonus video: