PROTESTI U NOVOM SADU I BEOGADU

"Novinari ne kleče": Disaćemo ti Vučiću za vratom

"Klečanje nije pitanje samo novinara i novinarki, već svih građana ove države", rekao je novinar portala "Magločistač" iz Subotice Zlatko Romić i ocijenio da će trgovi u Srbiji biti znatno ispunjeniji za dvije do tri godine
108 pregleda 6 komentar(a)
Novinari ne kleče, Foto: Betaphoto
Novinari ne kleče, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.01.2016. 20:14h

Oko 150 novinara i građana okupilo se večeras na protestu "Novinari ne kleče" na novosadskom Trgu slobode, odakle su predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću poručili da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Disaćemo ti, Vučiću, za vratom i podsjećati na svako neispunjeno obećanje. Mogu da nam prijete, da nas prate, zabranjuju, ali mi nećemo stati i nećemo otići", poručila je novosadska novinarka Ana Lalić.

Ona je ocijenila da to nije samo novinarska, već i građanska dužnost.

Novinar portala "Magločistač" iz Subotice Zlatko Romić ocijenio je da društvu u Srbiji nedostaje građanske solidarnosti.

"Klečanje nije pitanje samo novinara i novinarki, već svih građana ove države", rekao je Romić i ocijenio da će trgovi u Srbiji biti znatno ispunjeniji za dvije do tri godine.

Okupljeni su nosili transparente "Novinari/ke ne kleče", a na protestu su sa razglasa puštane pjesme poput "Bilećanke" i "Bela ćao".

Protest i u Beogradu: Smijeniti Gašića

Oko 200 novinara, fotoreportera i građana okupilo se večeras u Beogradu ispred Vlade Srbije na protestu "Novinari ne kleče".

Okupljeni su nosili transparente "Novinari ne kleče", "Prati me", "Fotografi imaju pravo", "Stani da te okinem rutinski, mehanički" i "Mehaničko okidanje ili autorsko delo".

Proglas inicijative "Novinari ne kleče" pročitala je novinarka Balkanske regionalne mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN) Jelena Veljković. U proglasu se traži da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prestane da zastrašuje javnost i vrši pritisak na medije, kao i da prestane da komentariše istrage.

U proglasu se traži i da tužilaštvo što prije ispita navode iz prijave podnijete protiv ministra Stefanovića. Dalje se traži i da se pokrene postupak protiv onih koji su, ili koji su pokušavali da prinude novinare da se učlane u Srpsku naprednu stranku kako bi zadržali svoja radna mjesta.

Inicijativa je pozvala i predsjednika Vlade da održi obećanje i smijeni ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki Zlatiji Labović, jer bi to pred izbor bio simboličan znak da predsjednik Vlade nije saglasan sa ovakvim izjavama.

Na protestu je zatraženo i da se političari i javni funkcioneri suzdrže od pritisaka na medije.

Na protestu je zatraženo i da se ne usvoje sporne tačke iz izmjena Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojima se ugrožavaju prava fotoreportera, odnosno uskraćuju njihova autorska prava.

Fotograf Zvezdan Mančić pozvao je okupljene na protestu da sjutra učestvuju u protestu koji će u 12 sati biti održan ispred Skupštine Srbije kako bi se uticalo na poslanike da ne glasaju za Zakon o autorskim i srodnim pravima.

On je kazao da se ovim Zakonom degradira fotografska profesija, ali i prava građana Srbije i dodao da je neistina da je zakon potrebno promijeniti jer nije u skladu sa evropskim standardima, kao i da je potpuno neshvatljivo zašto se zakon usvaja po hitnoj proceduri, kada se ona primjenjuje samo u uslovima kada neki dogadjaji ugrožavaju zdravlje građana ili bezbjednost države.

Na kraju protesta karikaturista Marko Somborac svečano je presjekao roze vrpcu an fotografiji "Makete smjene Gašića" i objavio fazu 1A postavljanja makete.

"Maketu su u potpunosti izradile domaće firme, a finansiraju je naši arapski prijatelji. Mi smo donijeli plakat, a original će biti postavljen u zgradi Geozavoda i biće otvoren za posjetioce devet dana prije roka", kazao je Somborac.