Dimitriev: Neprihvatljiv zahtjev SDSM, izbori 24. aprila

Prema njegovoj ocjeni, u ovom trenutku nema potrebe da se saziva liderski sastanak i pored činjenice da je najveća opziciona stranka dala rok do 24. februara najvažnijim strankama da pokušaju da nađu način da Dogovor iz Pržina preživi
0 komentar(a)
Emil Dimitriev, Foto: Beta
Emil Dimitriev, Foto: Beta
Ažurirano: 25.01.2016. 20:01h

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji će biti održani 24. aprila i nema osnova za bilo kakvo odlaganje, izjavio je danas makedonski premijer Emil Dimitriev.

Dimitriev je rekao da je neprihvatljiv zahtjev opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) za novim datumom izbora. Sve obaveze koje su preuzete Dogovorom iz Pržina, kako je istakao Dimitriev, na vrijeme će biti realizovane.

Prema njegovoj ocjeni, u ovom trenutku nema potrebe da se saziva liderski sastanak i pored činjenice da je najveća opziciona stranka dala rok do 24. februara najvažnijim strankama da pokušaju da nađu način da Dogovor iz Pržina preživi.

Dogovorom iz Pržina dogovoreni su i prijevremeni izbori za 24. april, ali je najveća opoziciona stranka SDSM ocijenila da se dogovor ne poštuje i da nema dovoljno vremena da se do tog datuma pripreme kredibilni i fer izbori.

Vladajuća većina u kojoj su VMRO-DPMNE i DUI u Sobranju Makedonije je, ipak, 18. januara bez saglasnosti SDSM donijela odluku da se izbori održe kako je dogovoreno, a da se Sobranje samo raspusti 60 dana prije izbora.

Dogovor iz Pržina su u junu prošle godine potpisali lideri četiri najveće makedonske stranke VMRO-DPME Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači.

Tim sporazumom bi trebalo da se razriješi kriza u Makedoniji koja je počela na proljeće 2014, kada je SDSM poslije parlamentarnih izbora ocijenio da su lažirani i odbio da uđe u parlament.

Bonus video: