Dodik: Održavaćemo referendume, sviđalo se to nekome ili ne

"Počećemo ove godine", istakao je on, dodavši da će jednog dana na referendumu biti riješeno i pitanje statusa RS
54 pregleda 6 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 25.01.2016. 16:19h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da bi na sljedećoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je zakazana za 9. februar, mogla biti razmatrana odluka o raspisivanju referenduma o presudi Ustavnog suda BiH, koji je neustavnim proglasio 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Dodik je rekao da je "intervencionizam stranaca i njihovo bavljenje unutrašnjim pitanjem BiH prevršilo svaku mjeru, kao i da odbija svaku vrstu prijetnje".

"Evropa, koja ima velike probleme, pokušava da zauzme kurs nasilja, pritisaka ili kazni na način kao da tamo cvjetaju ruže, što nije tačno", rekao je Dodik u Banjaluci poslije sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Nedeljkom Čubrilovićem i dosadašnjim predsjednicima parlamenta RS Momčilom Krajišnikom, Draganom Kalinićem, Petrom Đokićem, Dušanom Stojičićem i Igorom Radojičićem.

Dodik je poručio da će Republika Srpska "afirmisati svoja prava na referendum", kao i da će "održavati referendume o različitim pitanjima u kontinuitetu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne".

"Počećemo ove godine", istakao je on, dodavši da će jednog dana na referendumu biti riješeno i pitanje statusa RS.

Dodik tvrdi da referendum, kao instrument demokratskog odlučivanja i civilizacijskih tekovina, ne može biti uskraćen nijednom narodu, pa ni srpskom kao konstitutivnom narodu u BiH.

"Moraće da pobijedi pravo da narod odlučuje. Jednog dana će odlučiti narod, a mi u ovom vremenu moramo da budemo stabilni, da izgradimo institucije da bi u to vrijeme mogli donijeti odluku kakvu narod hoće", kazao je on.

Bonus video: