Uhapšen Fahrudin Radončić

Uporedo sa hapšenjem, po naredbi Suda BiH vrše se pretresi na nekoliko lokacija
102 pregleda 43 komentar(a)
Fahrudin Radončić, Foto: Screenshot (YouTube)
Fahrudin Radončić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.01.2016. 17:36h

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je, postupajući po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), uhapsila Fahrudina Radončića, javlja televizija N1.

On se sumnjiči za krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

Uporedo sa hapšenjem, po naredbi Suda BiH vrše se pretresi na nekoliko lokacija. Kako N1 javlja, preteresena je Radončićeva vikendica i spratovi tornja koje je koristio za svoje potrebe.

Ranije je uhapšen Radončićev kandidat za ministra saobraćaja zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija.

Radončić je osnivač uticajnog bosanskog dnevnika “Dnevni avaz” i smatra se bliskim sa premijerom Milom Đukanovićem.

Šejla Turković je ranije na suđenju rekla da je Radončić obećao organizatorima ubistva Ramiza Delalića Ćele da će im obezbijediti medijsku logistiku i tužioca koji će voditi istragu u pogrešnom pravcu.

Turković je pred sudom u Prištini kazala da je Radoničić tražio Delalićevo ubistvo i da je ubicama plaćeno 100.000 eura. Turković tvrdi da su Keljmendi i Radončić željeli Delalićevu smrt jer su strahovali da bi mogao medijima proturati priče o njihovim poslovima. Ona tvrdi da je Delalić mnogo znao o Keljmendijevim poslovima sa drogom, ali i Radončićevom sumnjivom bogaćenju tokom rata.

Turković je kazala da je Keljmendi finansirao Radončićevu kandidaturu za predsjednika Bosne i Hercegovine, ali i izgradnju velikog tornja u Sarajevu.

U ovom trenutku, radi zaštite istrage, Tužiteljaštvo BiH i SIPA ne mogu davati više informacija za javnost.

SBB: Cilj je destabilizacija bošnjačkog političkog faktora i Bosne i Hercegovine

Savez za bolju budućnost (SBB), čiji je Radončić lider, najoštrije je osudio, kako je navedeno, "besprizornu zloupotrebu pravne države od strane pojedinaca iz pravosudne mafije".

"Privođenje predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića je krajnje neprimjerena demonstracija sile i dosad nezabilježen način pokušaja eliminacije političkih protivnika od strane porodično-kriminalnih klanova i odmetnutih centara moći", navedeno je u saopštenju.

SBB je, ističe se dalje, potpuno uvjeren da je Radončić apsolutno nevin, te da je riječ o "besprizornoj političkoj montaži koja za cilj ima destabilizaciju bošnjačkog političkog faktora, a time i destabilizaciju Bosne i Hercegovine".

"Indikativno je da u vrijeme kada svjedočimo stabilizaciji prilika u Federaciji i BiH u cjelini, kada je nova koalicija počela otvarati evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i kreirati ambijent za bolju i prosperitetniju budućnost svih građana, na sceni imamo brutalnu zloupotrebu institucija i poluga pravosudnog sistema", navodi se u saopštenju.

SBB je najavio da će iskoristiti sve demokratske instrumente i mehanizme političke borbe da "razobliči podlu montažu i demaskira divljanje kriminalnih elemenata u pravosudnim i porodično-kriminalnim strukturama u BiH".

"Sigurni smo da će ovaj sramni čin pravosudnih institucija BiH na kraju dovesti do razobličavanja i demontaže kriminalnog miljea oličenog u vezama teško presuđenih kriminalaca i odmetnutih struktura u Sudu i Tužilaštvu BiH", piše u saopštenju.

Dnevni avaz: Brutalni pritisak na slobodu medija, nijesmo se uplašili

SIPA je izvršila sdanas nešto prije 15 sati upad u prostorije redakcije "Dnevnog avaza" u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, gdje obavljaju pretres.

"Riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji "Dnevnog avaza", pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima. Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su "Dnevni avaz" i njegov izdavač "Avaz-roto press" poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj povijesti. S tim u vezi, istražitelji SIPA-e, kao i u nekim ranijim slučajevima, na vrijeme su imali priliku dobiti od nas sva potrebna saznanja te nije bilo potrebe za bilo kakvim prepadima", saopšteno je iz Uredničkog kolegijuma "Dnevnog avaza".

Dodali su da je u ovom slučaj, kao i u prošlogodišnjem upadu u redakciju Klixa, radi o pokušaju notornog policijskog zastrašivanja naših urednika i novinara, što se pokušavalo i u više navrata ranije.

"Dnevni avaz" je najtiražniji bosanskohercegovački list, poznat po beskompromisnom antikorupcijskom novinarstvu, koji je tokom dvije decenije objavljivanja uspio raskrinkati brojne afere i tako pomoći demokratizaciji društva. Takvo opredjeljenje ovog lista, koji se nije mogao potkupiti i uplašiti, očito je problem nekima u ovom društvu koji žele da u njemu vlada nekoliko porodica i da za to ama baš nikome ne odgovaraju. Nismo se uplašili ni prilikom brojnih drugih sličnih prepada, prijetnji, pokušaja zaplašivanja, pa nećemo ni ovaj put. Pozivamo naše čitaoce, javnost i neovisna novinarska udruženja i organizacije da nas, kao i u proteklih 20 godina, podrže na ustrajnom putu borbe za slobodnu, demokratsku, sekularnu Bosnu i Hercegovinu. Ideja slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine, kao i bilo koja druga ideja, neće se i ne može ugušiti dugim cijevima!", navodi se u saopštenju.

Bonus video: