ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA

U Sarajevu održana mirna "šetnja za Mahira"

Mahir Rakovac ubio se 14. decembra prošle godine skočivši s osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja
0 komentar(a)
Mahir Rakovac, Foto: Twitter/Zvonko Komšić
Mahir Rakovac, Foto: Twitter/Zvonko Komšić
Ažurirano: 23.01.2016. 18:06h

Na četrdeset dana od samoubistva učenika Mahira Rakovca (14), u Sarajevu je "šetnjom za Mahira“ obilježen ovaj datum, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi.

Građani su prošetali od Trga djece Sarajeva do platoa ispred državnih institucija na Marin-dvoru, a jedini transparent: "Pravda za Mahira. Stop vršnjačkom nasilju“ nosili su dječakova majka Alisa Mahmutović, poočim Dubravko Lovrenović,  Azra Mujkić, majka učenika iz Zenice Haruna (11), koji je prije 16 mjeseci takođe izgubio život, i Mahirova drugarica iz klupe Amina Agić. 

Za vrijeme šetnje, bio je obustavljen saobraćaj u dijelu grada kojim su se učesnici kretali, izvijestila je Fena.

Na platou gdje je šetnja okončana, bila je postavljena prazna školska klupa i na njoj cvijet, a građani su prolazeći dodavali cvjetove.

Mahir Rakovac ubio se 14. decembra prošle godine skočivši s osmog sprata zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja. 

Nedugo zatim mediji su prenijeli tvrdnje njegovog očuha i majke da se Mahir na očajnički korak odlučio jer je bio žrtva strahovitog vršnjačkog nasilja. 

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je pokrenulo istragu, a Mahirov poočim je danas izjavio da policija i Tužilaštvo predano rade na tom slučaju. 

Iako zadovoljan reakcijom policije i Tužilaštva, Lovrenović je izrazio nezadovoljstvo zakonima u BIH o vršnjačkom nasilju i maloljetničkoj delikvenciji i pozvao na izmjenu tih propisa. 

On i supruga zahvalili su svim učesnicima mirne šetnje, porukom da oni žele pravdu i istinu za Mahira, ali i za sve "druge Mahire“. 

Preporučujemo za Vas