BiH podnosi aplikaciju za EU 15. februara

"Želim da potvrdim da smo obaviješteni od holandskog predsjedavanja da se taj datum prepoznao kao optimalan, gdje imamo vremena da još neke stvari privedemo kraju i učinimo našu aplikaciju potpuno vjerodostojnom i kvalitetnom"
61 pregleda 3 komentar(a)
zastava BiH, Foto: Shutterstock
zastava BiH, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2016. 17:24h

Bosna i Hercegovina (BiH) će 15. februara predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, a očekuje da će dobiti status kandidata za godinu, rekao je danas ministar spoljnih poslova Igor Crnadak.

"Želim da potvrdim da smo obaviješteni od holandskog predsjedavanja da se taj datum prepoznao kao optimalan, gdje imamo vremena da još neke stvari privedemo kraju i učinimo našu aplikaciju potpuno vjerodostojnom i kvalitetnom", rekao je Crnadak novinarima u Beogradu.

Prema njegovim riječima, to je najznačajniji datum na evropskom putu BiH, a njene inistitucije sada očekuje težak i mukotrpan posao.

"Očekuje nas upitnik, što će biti veliki izazov. Procjene su da ćemo imati rekordan broj pitanja s obzirom na kompleksnu strukturu BiH", rekao je Crnadek, prenosi Tanjug.

On je kazao da se u BiH vjeruje da je "period od godinu poslije predaje aplikacije dovoljan da se dobije i zvaničan status kandidata".

Kada je riječ o Republici Srpskoj (RS), Crnadak je rekao da ne vjeruje da će u RS biti održan referendum o sudu i tužilaštvu BiH, kao i da on ne bi donio ništa dobro.

"Svi smo nezadovoljni pravosuđem u BiH posebno na polju procesuiranja ratnih zločina i borbe protiv korupcije. Ali ovaj takozvani Dodikov referendum nije odgovor na ta pitanja i ne može ništa dobro doneti ni RS ni BiH", rekao je šef diplomatije BiH.

On je ponovio da neće biti referenduma, naglašavajući da će odluku o tome donijeti i vladajuća struktura u RS.

Crnadak smatra da neće biti ni paralamentarnih izbora u RS.

"Prethodnih dana se čulo od predsjednika RS Milorada Dodika da na neki način prijeti vanrednim izborima. Ja lično ne vjerujem, mislim da se radi o političkom blefiranju i da on neće raspustiti Narodnu skupštinu i raspistati izbore", rekao je Crnadak.

Bonus video: