Iz knjige “Suđenje kasapinima”: Putin pustio Mladića niz vodu

"Moskva je Mladića doživljavala kao slovenskog ratnog heroja koga progone zapadne sile, dok pokušavaju da prodube svoj uticaj u Srbiji, starom ruskom savezniku..."
97 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ratko Mladić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2016. 13:30h

Džulijan Bordžer, novinar i spoljno-politički urednik britanskog “Gardijana” i dobitnik Pulicerove nagrade, u svojoj knjizi otkriva da svi pritisci da se Ratko Mladić nađe i uhapsi nijesu imali efekta jer je imao zaštitnika moćnijeg od BIA - Rusku tajnu službu (FSB), prenosi "Blic".

Bordžerova knjiga o traganju i hapšenju balkanskih ratnih zločinaca “Suđenje kasapinima” objavljena je ove nedelje.

Najzanimljiviji odlomci iz knjige:

Porška:

“U Putinovoj Rusiji, obavještajna agencija (FSB) - nasljednik Putinovog bivšeg poslodavca KGB-a - bila je zainteresovana da zaštiti Mladića iz različitih razloga. Moskva ga je doživljavala kao slovenskog ratnog heroja koga progone zapadne sile, dok pokušavaju da prodube svoj uticaj u Srbiji, starom ruskom savezniku. Hapšenje Mladića bio bi strateški gubitak za Rusiju.

Osim toga, Rusi su strahovali zbog onoga što bi Mladić mogao da otkrije o ruskoj podršci Republici Srpskoj na vrhuncu etničkog čišćenja.

Operativci BIA sve češće su igrali igru “špijun protiv špijuna” sa FSB: „Svaki put kada bismo blizu toga da pridobijemo nekog iz njegovog kruga ljudi za saradnju, otišao bih u rusku ambasadu i vratio se uplašen”, rekao je Miodrag Rakić.

Prijetnje

Rakić je nepogrješivo osjećao prisustvo FSB koje je pratilo svaki njegov korak. Godine 2008. on je sa jednim kolegom u tajnosti otputovao u Hag da bi sa Tribunalom razgovarao o Mladiću. Letjeli su zaobilaznim putem i holandsko obezbjeđenje ga je odvezlo pravo u podzemnu garažu tribunala. Međutim, kada se vratio, posjetio ga je jedan od Mladićevih pristalica iz bezbjednosnih službi, koji ga je upozorio da će mu porodica biti u opasnosti ako nastavi da sarađuje sa Hagom. Da ne bi posumnjao u ozbiljnost prijetnje, deklamovao je dnevni raspored Rakićevog sina.

Šokiran zbog prijetnji, Rakić je gnevno porekao da sarađuje s tribunalom, tvrdeći da nikada nije bio u Hagu. Bez riječi, posjetilac je izvukao parče hartije i skicirao konferencijski sto. Zatim je ispisao imena svih učesnika sastanka u Hagu, upravo na mjestu gdje su sjedjeli. Rakić je to opisao kao najjeziviji trenutak u svom životu. Od tog trenutka, sve do smrti (umro je od raka 2014.) putovao je sa dva tjelohranitelja.

Vjetar sa istoka

Gotovo uopšte nije sumnjao da je jedino FSB dovoljno sposoban da tako duboko prodre u Hag. Zato je Rakić 2010. odlučio da u neposrednom kontaktu s Rusima iznese svoje sumnje. Na konferenciji u Moskvi pritjerao je uza zid Nikolaja Patruševa, glavnog Putinovog špijuna.

“Osjećam vrlo hladan vjetar koji nam sa istoka duva u lice”, rekao je Rakić sagovorniku Patruševu. Ovaj je odgovorio da je zaštita Mladića naređena odozgo, što je značilo da ju je naredio sam Putin.

Šta god da je rečeno ili učinjeno u Putinovom kabinetu, svakako je promenilo stvari. Podrška Mladiću je prestala. Čak je i Moskva izdala generala.

Ko je Nikolaj Patrušev?

General Ruske armije i heroj Ruske Federacije Nikolaj Platonovič Patrušev je jedan od najvažnijih Putinovih savjetnika po pitanju nacionalne bezbjednosti. Posao mu je da da prenosi Putinu važne informacije dobijene od ruskih obavještajnih službi. Od maja 2008. na mjestu je sekretara Saveta bezbjednosti Ruske Federacije.

Patrušev se pridružio nekadašnjoj sovjetskoj tajnoj službi KGB-u 1975. Od 1999. do 2008. bio je šef ruskog FSB-a (Federalne službe bezbjednosti), nasljednice KGB. Na toj funkciji zamijenio je Vladimira Putina.

Patruševa je juče posebno veće u Velikoj Britaniji optužilo da je lično naredio ubistvo bivšeg KGB špijuna Aleksandra Litvinjenka koji je 2006. otrovan polonijumom u Londonu. Kao veoma blizak Putinov prijatelj i saradanik, šef FSB se takođe dovodi u vezu sa mnogim politički motivisanim ubistvima. Britanci Putina i Patruševa sumnjiče i za smrt oligarha Borisa Berezovskog koji je bio blizak sa Litvinjenkom.

Naši izvori iz bezbjednosnih službi takođe potvrđuju da se Miodrag Rakić, šef Biroa za kordinaciju rada službi bezbjednosti, sastao sa Nikolajem Patruševim.

Izvor: blic.rs

Bonus video: